CARE ESTE MOMENTUL IDEAL PENTRU ÎNCEPEREA UNEI DIETE?

Dr. Isabela Hurjui 29/10/2019

Variantele pe care le propun și pe care le-am selecționat, din interviurile cu clienții mei,  ca fiind cele mai frecvente sunt: „de luni, de la întâi, după sărbătorile de iarnă, după Paște, după vacanță, după nunta verișoarei mele”. Îți sună cunoscut? Hai să vedem atunci, care este momentul optim.

 

O să îți spun povestea lui Claudiu. Claudiu a venit la mine la cabinet pentru că la 30 de ani și 1,78 m înălțime avea 126 de kilograme și deja multe probleme de sănătate. Am stabilit împreună obiectivul de greutate, regimul alimentar și schimbarea stilului de viață. Din experiență știam că folosind un plan Metabolic Balance, în următoarele două săptămâni ar fi trebuit să își reducă greutatea cu 5-7 kilograme. Așa că am stabilit următoarea întâlnire după această perioadă.

După două săptămâni Claudiu a sunat și a amânat programarea cu încă o săptămână. În ziua consultului, cântarul arăta pentru Claudiu 124 kg. Deci cu cel puțin 4 kg mai mult decât mă așteptam. Claudiu era însă foarte mulțumit. Asta pentru că în momentul în care a început dieta efectiv, cam la o săptămână după evaluarea inițială, el avea 130 de kg.

Ce s-a întâmplat? Ceea ce se întâmplă frecvent: După prima ședință la mine Claudiu și-a analizat programul și a observat că în următorul sfârșit de săptămână trebuia să meargă la o petrecere. Așa că a decis că începe din lunea de după petrecere. Până aici poate că pare în regulă . Dar până la petrecere, Claudiu „a decis” că trebuie să se „pregătească de dietă” : adică a mâncat cantități mai mari din produsele „pe care credeam că nu o să le mai mănânc niciodată”, a băut mai multă bere și cumva s-a premiat în avans pentru „efortul” pe care urma să îl facă.

Povestea lui Claudiu nu este singulară. Frecvent amânarea startului unei diete se traduce în kilograme în plus. Ceea ce gândim este cam așa: „asta este ultima zi în care mănânc ciocolată sau prăjituri, asta e ultima zi în care beau bere, asta e ultima zi în care mănânc o shaorma cu cartofi prăjiți și maioneză”.

Toate amânările începutului unei diete se traduc prin kilograme în plus.

Deci cea mai bună zi, cel mai bun moment în care să începi o dietă este astăzi!

La cei mai mulți dintre noi, decizia de a schimba stilul alimentar este însoțită de frica că nu vom mai mânca niciodată produsele care ne produc plăcere acum. Pentru asta eu recomand să faci ceva diferit: schimbă „astăzi e ultima zi în care mănânc nesănătos” cu decizia : „astăzi e prima zi în care mănânc sănătos, și mâine voi vedea ce fac”. Este o schimbare de percepție care te va ajuta.