Ce este greșit în afirmația: „CONSUMAȚI MINIM 2 LITRI DE LICHID PE ZI!”?

Dr. Isabela Hurjui 14/11/2019

Toți am auzit cel puțin o dată acest anunț de interes public, care ne sfătuiește să consumăm „minim 2 litri de lichid pe zi”. Deși intenția este lăudabilă, anunțul nu este tocmai corect, iar răspândirea lui la nivel național mă face să cred că trebuie corectat.

Fără altă introducere am să încep direct, indicându-vă care sunt greșelile din acest anunț:

  • Folosirea cuvântului „lichid” în loc de APĂ

Una dintre întrebările adresate clienților mei este: „Câtă apă bei zilnic?” Nu am ținut o statistică exactă, dar răspunsul primit cu frecvența cea mai mare (probabil aproape 80%) este: „nu beau prea multă apă, dar consum lichide multe”.

Prin lichid înțelegem orice substanță în stare lichidă. Normal că nu bem orice lichid. Dar în categoria lichidelor luate în calcul de oamenii sunt în primul rând o serie de băuturi: sucuri, băuturi carbogasoase, bături alcoolice, iar aici se face, frecvent în interviurile mele, referire la bere și vin. O categorie distinctă pentru mine este alcătuită din cafea și ceaiuri. O parte dintre respondenți adăugă și unele alimente, cum ar fi supa sau ciorba,  laptele.

Toate lichidele menționate mai sus și altele asemănătoare, consumate aduc un aport de calorii. Apa are 0 calorii. Pe lângă calorii, fiecare dintre ele au și alte efecte negative asupra sănătății și echilibrului metabolic și hormonal. Sucurile aduc zahăr, amelioratori de gust și alte substanțe nocive pentru sănătate. Alcoolul produce colesterol. Altele au efect diuretic (de exemplu cafeaua, unele ceaiuri, berea) și astfel contracarează exact principalul efect al apei: hidratarea.

Apa are numeroase roluri și beneficii în organism. Corpul uman este constituit în proporție de aproape 75% din apă, iar creierul uman 85%.

Apa are un rol important în transportul nutrienților către celulele organismului și în eliminarea deșeurilor, și prin asta participă la detoxifierea naturală a organismului. Ajută digestia și previne constipația. Participă la procesele metabolice și diferitele funcții ale organismului.

Nu în ultimul rând un corp hidratat are o piele frumoasă și suplă, fără riduri. Are un rol important în slăbire, iar un consum de apă regulat va permite corpului să intre în procesul natural de autovindecare.

 

  • Cantitatea recomandată: minim 2 litri

 

Un adult sănătos trebuie să consume 35 de ml de apă/ kg corp/zi. Deci consumul a minim 2 litri este recomandat adulților cu o greutate sub 57 de kilograme.

Altfel, dacă ai 80 de kilograme trebuie să bei 3 litri de apă pe zi, iar la 100 de kilograme, necesarul de apă este de 3,5 litri /zi. Și ne referim aici doar la consumul de apă.

În cazul în care este o zi foarte călduroasă sau ai febră, această cantitate trebuie crescută cam cu 1 litru. Un sfat pe care îl dau clienților, este ca după o zi de excese alimentare sau consum de alcool, în ziua următoare, să bea un litru de apă peste cantitatea optimă pentru ei.

Vreau să fac însă o precizare foarte importantă: dacă ai probleme cronice de sănătate, mai ales în cazul bolilor renale și cardiace, această cantitate de apă trebuie ajustată împreună cu medicul curant! 

Există și o sintagmă cu care sunt de acord: folosirea cuvântului „consumă” în loc de „bea”. Iată motivul: medicina tradițională chineză susține că preluarea de către organism a qi-ului (energiei) alimentelor și a apei se face la nivelul cavității bucale. Acesta este motivul pentru care alimentele trebuiesc mestecate pe îndeletele, concentrându-ne pe informațiile pe care le primim aici: consistență, textură, gust. Același lucru trebuie făcut și cu apa: gustă și mestecă apa și apoi înghite.

În articolul viitor îți voi dezvălui o metodă prin care să faci din băutul apei în cantitatea optimă pentru tine un obicei alimentar.