CE ESTE UTIL SĂ ȘTII DESPRE GRĂSIMI

Dr. Isabela Hurjui 22/10/2019

Tratate în ultimii 30 de ani ca dușmanii sănătății, nu numai că nu sunt așa, dar au un rol energetic și structural important pentru organism. Consumate în cantitatea și raportul omega3/omega6 potrivit pentru organism, aduc beneficii importante la nivel celular, hormonal și al sistemului nervos.

Lipidele îndeplinesc în organism dublu rol: energetic și structural. Sunt cea mai puternică sursă de energie, metabolizarea fiecărui gram de lipide, generând 9 kcal.

Rolul structural al lipidelor e foarte important, ele intrând în compoziția membranelor celulare („creierul” celulelor), al sistemului nervos, al hormonilor. Nu sunt numai importante, dar chiar indispensabile bunei funcționări a organismului.

Timp de mai bine de 3 decenii au fost „ acuzate” de creșterea mortalității în populație prin boli cardiovasculare. Ultimele cercetări în domeniu au ajuns la concluzia, că nu ele sunt inamicul principal, ci carbohidrații.

Concluzia este: putem consuma grăsimi. Dar oricât, și de oricare? Cu siguranță nu este așa.

Vei găsi peste tot informații despre acizi gași saturați, nesaturați, grăsimi trans și altele. Nu știu și nu cred că toate informațiile astea îți vor fi de folos.  Cred că mai bine ar fi să știi ce grăsimi și în ce cantitate îți sunt utile pentru metabolism, și ce ar trebui să eviți.

Mai îți aduci aminte celebra reclamă la ulei a Mihaelei Rădulescu, cu nu mai știu ce fel de ulei cu omega3 pe care îl torn jumătate de kilogram în salată? Poate că da.

Nu este vorba nu mai de prezența omega3, ci de raportul omega3/omega6 = 1/ 3 pentru uleiurile benefice.  Uleiul de floarea soarelui are acest raport 1/20, deci de trei ori mai mare.

Cel mai bun raport omega 3/omega6 îl are uleiul de in, urmat de uleiul de rapiță și apoi uleiul de măsline. Astea sunt cele trei uleiuri pe care le recomand să le consumi.

Cantitatea de ulei pe zi pe care poți să o consumi este de 3 linguri. Atenție, nu prăjești uleiul sau nu prăjești în ulei.

Ce este foarte important să știi, este că uleiul de in nu poate fi preparat termic sub nici o formă, deci îl poți folosi doar la salate, iar odată deschis trebuie consumat de preferință într-o lună de zile, până la 3 luni.

Am fost întrebată de clienții mei dacă aceste uleiuri au gust sau miros specific. O să îmi permit să fac aici recomandări de produse  și brand: eu gătesc cu ulei de rapiță de la „ gusturi românești”,  și ulei de in tot de acolo. Personal uleiul de măsline nu este favoritul meu, dar există variante: virgin pentru gătit și extravirgin pentru salate. Calitatea este raportată în preț de multe ori.

În funcție de gusturi mai puteți folosi uleiul de cocos sau untul Gheea.

Ce mai vreau să îți recomand este să nu mănânci cartofi prăiți sau alte prăjeli de la restaurant. În baia de ulei folosesc ulei de palmier, care nu este deloc benefic pentru sănătate.