Ce mă împiedică să slăbesc?

Dr. Isabela Hurjui 04/07/2019

Obezitatea este rezultatul unei combinații de factori: de mediu, genetici, biologici și psihologici. Se vorbește tot mai mult că un tratament eficient al obezității trebuie să aibă o componentă importantă de tratare a factorilor psihologici prin terapie cognitiv- comportamentală, hipnoterapie, metode de relaxare și/sau autohipnoză.

Fără a avea pretenția că îi enumăr pe toți, iată câțiva dintre factorii care fac dificilă reducerea în greutate:

 

  • Studiile efectuate au relevat că asocierea stresului cu obezitatea este legată de axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian și creșterea secreției de cortizol.
  • Somnul insuficient în timpul nopții. O persoană ar trebui să doarmă în timpul nopții între 7 și 8 ore. Asta va permite un echilibru al celor doi ”hormoni de noapte” reglatori ai apetitului: grelina și leptina. Grelina este hormonul care atenționează organismul că are nevoie de hrană, iar cantitatea acestui hormon este crescută atunci când organismul este obosit și privat de somn suficient. Leptina este responsabilă de senzația de sațietate, iar în cazul lipsei de somn, s-a observat că secreția acestuia este mult diminuată. La aceasta se adaugă și constatea că după nopți nedormite, avem tendința de a consuma alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, alimente care aduc un aport energetic crescut.
  • Stigmatizarea socială este factor major in apariția obezității. Promovarea unor modele de succes bazate pe imagine, nu pe valoare, alături de felul în care persoanele supraponderale și obeze sunt perceputede societate, nu numai că nu duc la corectarea și modificarea obiceiurilor alimentare și stilului de viață, din contră accentuează aceste obiceiuri și adaugă comportamente noi, cum ar fi mâncatul pe ascuns care agravează conflictele interioare și au ca rezultat creșterea în continuare a numărului de kilograme, apar adicții de substanțe și tulburări de tip anxietate sau depresie.
  • Consumul de alimente (mâncatul) pe fond emoțional este un subiect vast, putând fi consecința unor traume majore sau șocuri emoționale, dar și modalitatea de a înlocui o ”lipsă” -mănânc pentru că mă simt singur și lipsit de afecțiune. Poate ca îngrășarea să aibă rol de separare și protecție d ceilalți – mă izolez, mă separ și nimeni nu îmi poate face rău.
  • Dependența de mâncare. Controversat ca subiect, este luat în considerare din ce în ce mai des. Cercetătorii afirmă ca alimentele care produc dependență sunt cele care au conțint crescut de zahăr, sare, și grăsimi. „Îngheţata, ciocolata şi pizza sunt cei mai mari vinovaţi de obezitate", a declarat psihologul Ashley Gearhardt, de la Universitatea Michingan. În cazul zahărului s-au făcut studii pe animale, iar constatarea a fost că, substanțele eliberate în creier sunt similare celor care se eliberează în cazul consumului de droguri. Asta face din zahăr cel mai popular ”drog” legal, cu efecte foarte grave pe termen lung asupra sănătății organismului.

 

  • Unele comportamente alimentare care împiedică reducerea greutății au fost corelate cu stima de sine corporală scăzută și uneori cu acceptarea de sine necondiționată.

 

  • Programe subconștinte și convingeri iraționale despre alimente și comportamentul alimentar al persoanelor obeze. Aici sunt incluse și credințele despre lipsa de voință sau eșecul obligatoriu al oricărei încercări de a slăbi, indus de anturaj și familie.

 

  • Comportamentul alimentar învățat în copilărie poate fi un obstacol în scăderea în greutate. Un nou comportament trebuie învățat de la zero, ca și primul.

 

Asociația Psihologilor din Statele Unite, a admis că hipnoterapia este cea mai eficientă metodă de tratament a obezității.

La Iuppiter Therapy abordăm problema obezității holistic, strategiile pentru fiecare client pot include pe lângă un program de nutriție personalizat Metabolic Balance, hipnoterapie și life coaching cu accent pe nutriție și stil de viață.

 

Dăcă citind acest articol te-ai regăsit în una sau mai multe situații descrise, programează-te la o consultație aici sau 0786233288.