Cum poți folosi jurnalul alimentar

Dr. Isabela Hurjui 19/10/2019

În articolul despre Jurnalul Alimentar ți-am spus ce este și cum să îl faci. Astăzi te învăț cum să folosești informațiile din el.

Să ne reamintim ce scrii în jurnalul alimentar:

De fiecare dată când mănânci ceva, ORICE (masă completă,  gustare sau doar ronțăi ceva) sau bei ceva, ORICE ( cafea, cea, apă, alcool, sucuri naturale sau băuturi carbogazoase), notează în jurnalul tău sau pe telefon urmatoarele:

  • ora la care ai mâncat;
  • produsul (aliment sau băutură);
  • cantitatea (aproximativ);
  • contextul (unde, cu cine, dacă în timp ce mâncai mai făceai și altceva: citit, uitat la televizor, sau doar lucrai ceva )
  • starea emoțională în care te aflai.

Recunosc că ar fi de preferat, ca seara, să treci pe o hârtie toate informațiile din jurnal. Și iarăși cred că 10 zile ar fi mai bune decât o săptămână, sau poate să încerci  2 săptămâni.  Iar dacă ținta ta este reducerea greutății, folosește-l pe termen lung.

Hai să vedem ce analizez eu la un jurnal alimentar:

-        câte mese într-o zi: eu recomand 3 mese pe zi

-        ce alimente mănânc de obicei la

-        intervalul dintre mese: eu recomand minim 5 ore

-        gustări: bomboane, chipsuri, covrigi - pentru a reduce greutatea acestea trebuiesc eliminate, dar mai ales constientizata cantitatea lor

-        inventarierea emotiilor pentru a diferentia senzația de foame fizică de foamea emoțională

-        ce mănânc la mesele principale?

-        context social: mănânc mai mult în pauze sau când am terminat programul, mănânc mai mult când sunt cu alții sau singur/ă?

-        context emoțional: când mănânc  am anumită stare - mă simt singur, depresiv, nemulțumită?

De ce mă uit la astea? Pentru că vreau să văd care sunt obiceiurile tale alimentare?

-        hrană naturală sau procesată

-        gătești sau mănâci „de-a gata„

-        dependență de dulciuri?

-        ronțăit între mese?

-        mâncat noaptea?

-        mâncat emoțional?

-        alimenetele preferate se incadreaza in categoria alimentelor nesanatoase.

Jurnalul alimentar completat cu 7 zile înainte de o evaluare a stării de nutriție aduce informații extrem de valoroase. Completează acest jurnal 7 zile, trimite-l într-un mesaj privat la https://www.facebook.com/iuppitertherapy/ și după evaluarea lui îți voi  spune ce trebuie să modifici în stilul tău alimentar pentru a fi mai suplu.

Poți observa și singur datele din jurnal, dar îți recomannd un consilier pe nutriție.

Dacă vrei să îți schimbi obiceiurile alimentare, jurnalul alimentar este un excelent instrument de disciplinare, după ce analizez cum mănânc, apoi îl folosesc ca un instrument de disciplinare: am un plan de mese și folosesc jurnalul ca să îl implementez. Și celebrez în fiecare seară – sau dimineața faptul că am urmat planul meu de nutriție și rămân constant în obiectivul meu de a-mi reduce greutatea, de a fi mai sănătos, mai suplu, și mai ales plin de energie!