Despre Sindromul Metabolic ( I )

Dr. Isabela Hurjui 15/02/2018

Sindromul metabolic este o asociere de factori de risc, care netratat, conduce la boli grave, boli care ocupă primul loc în cauzele de deces la nivel mondial: diabetul zahar tip II și bolile cardiovasculare. Deși 25% din populația lumii suferă de Sindrom metabolic, medicii sunt puțin încurajați să îl diagnosticheze, pentru că în faza sa latentă tratamentul este doar igeno-dietetic, adică nu trebuiesc pastile. Diagnosticul poți să îl pui și tu, acasă, foarte simplu. Dacă ai diagnostic de Sindrom metabolic trebuie să te prezinți însă urgent la medic, pentru că evoluția lui conduce la complicații foarte grave, cu mortalitate crescută: boli cardiovasculare, diabet.

Conform estimărilor Federaţiei Internaţionale de Diabet, 25% din populația lumii, suferă de Sindrom metabolic.
Ți-am trezit interesul, măcar un pic? Dar dăcă îți spun că un sfert din rudele tale, că unul din patru prieteni ai tăi suferă de Sindrom metabolic? Dar tu?
Poate că încă nu ești interesat pentru că nu știi ce este Sindromul metabolic, și nu știi la ce riscuri te expui tu, prietenii tăi, sau rudele tale?

Ce este Sindromul metabolic?
Cunoscut și sub denumirea de Sindromul X sau Sindromul rezistenței la insulină, este o asociere de factori de risc, care netratat, conduce la boli grave, boli care ocupă primul loc în cauzele de deces la nivel mondial: diabetul zahar tip II și bolile cardiovasculare. Sper că asta vă va atrage atenția asupra gravității acestui Sindrom. Faptul că sunt frecvente în populația generală, nu le atenuează gravitatea, ci din contră ar trebui să ne pună un semn mare de întrebare privind stilul nostru de viață și obiceiurile alimentare.

Sindromul metabolic poate fi diagnosticat foarte ușor. Poți să o faci și tu acasă, sau poți folosi calcultorul pentru Sindrom metabolic de la Iuppiter Therapy.

Hai să vedem care sunt parametrii pe care trebuie să îi verifici

  1.  Ai circumferința taliei – măsurată la nivelul ombilicului - mai mare de 94 cm în cazul bărbaților și 80 de cm în cazul femeilor, (valori acceptate la nivel european)?
  2. Ai valori ale concentrației în sânge a HDL-Colesterol (așa numitul ”colesterol bun”) mai mici de 40 mg/dl în cazul bărbaților și mai mici de 50 mg/dl în cazul femeilor?
  3. Nivelul trigliceridelor serice este mai mare de 150 mg/dl?
  4. Ai glicemia mai mare de 100 mg/dl?
  5. Tensiunea arterială este mai mare de 130/85 mmHg?

Este un test simplu? Ai răspuns măcar la 3 întrebări cu DA? Atunci ți-ai pus diagnosticul de Sindrom metabolic. Trebuie să te prezinți de urgență la medicul de familie pentru o conduită terapeutică adecvată și pentru monitorizarea stării tale de sănătate.

Ai răspuns la 2 întrebări cu DA? Atunci este cazul să îți contactezi medicul de familie și să monitorizezi parametrii de mai sus și starea de sănătate.

Suplimentar ai nevoie de un program de reglare a metabolismului.

Nu ai toate datele pentru a-ți face testul? Ai nevoie doar de un centimetru cu care să îți măsori talia. Ai valori mai mari decât cele admise? Poate fi unul din semnele Sindromului metabolic. Fă-ți o programare la medicul de familie și obține celelalte date, pentru a fi la curent cu starea sănătății tale.

Metabolic balance® este o soluție pentru reglarea metabolismului și tratarea Sindromului metabolic.

Am o veste bună pentru tine. Sindromul metabolic se tratează cu ușurință: reglarea metabolismului printr-o alimentație adecvată, un stil de viață sănătos.

Într-un articol semnat de Remus Florescu, am găsit o declarație îngrijorătoare a doctorului Horațiu Albu, preşedintele Societăţii Române de Medicină Ortomoleculară:

Sindromul metabolic nu prea se diagnosticheză la noi, pentru că tratamentul lui, până în momentul în care ajunge într-un stadiu avansat, este pur şi simplu igieno-dietetic. Aproape că suntem, nu aş spune forţaţi, dar descurajaţi să diagnosticăm acest Sindrom metabolic în faza latentă, când tratamentul este foarte uşor de realizat

Metabolic balance® este un program de nutriție inovator, în patru etape, care te ajută să îți reglezi greutatea și metabolismul și să adopți un stil alimentar adaptat nevoilor tale biologice și comportamentale. Pentru mai multe informații și programare la o evaluare a stării tale metabolice și nutriționale accesează contact.