DIABETUL TIP 2 ȘI RISCUL DE ALZHEIMER

Dr. Isabela Hurjui 11/11/2019

Tot mai multe studii conduc la concluzia că există o legătură între diabetul zaharat tip 2 și boala Alzheimer. Diabetul de tip 2 este numit și „diabetul stilului de viață”. Prevenind diabetul vei, preveni și demența, iar pentru asta ai nevoie de un stil de viață și un regim alimentar echilibrat. În cazul în care ai deja diabet tip 2, ce te poate ajuta este monitorizarea glicemiei și un regim alimentar personalizat care să îți reechilibreze metabolismul și activitatea hormonală. Și un sfat: antrenează-ți în egală măsură și corpul și creierul.

Un număr de circa 300.000 de persoane din România sunt diagnosticate cu Alzheimer, iar în Europa sunt înregistrate anual între 14.000 - 15.000 de persoane care suferă de această maladie, date care sugerează o creştere dramatică a incidenţei acestei boli.

Unul dintre cei importanți de risc pentru această afecţiune este diabetul de tip 2. Acest tip de diabet apare atunci când celulele din ficat, muşchi şi cele adipoase nu mai reacţionează în mod eficient la insulină, hormonul care le spune să absoarbă glucoză din sânge. Afecţiunea este, de regulă, produsă de consumarea excesivă a alimentelor bogate în zahăr şi în grăsimi care fac ca insulina să aibă creşteri bruşte ce fac ca celulele să devină desensibilizate la prezenţa sa. Pe lângă faptul că provoacă obezitate, rezistenţa la insulină poate duce şi la probleme cognitive, precum pierderea memoriei şi confuzia. 

În 2005, un studiu realizat la Universitatea Brown SUA a identificat un motiv pentru care persoanele cu diabet de tip 2 au un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer. În acest tip de demenţă, hipocampul (regiunea din creier implicată în învăţare şi memorie) pare să fie insensibilă la insulină. Aşadar, nu doar celulele ficatului, ale muşchiului şi cele adipoase pot fi diabetice, ci şi creierul poate fi diabetic.

Studii efectuate pe animale au arătat că, atunci când animalele sunt hrănite cu o dietă concepută să le producă diabet de tip 2, ele dezvoltă în creier plăci insolubile dintr-o proteină denumită beta-amiloid, una din semnele Alzheimerului. De asemenea, ştim că insulina joacă un rol cheie în memorie. Împreună, rezultatele sugerează că Alzheimerul ar putea fi provocat de un tip de diabet al creierului. 

Institutul Goteborg (Suedia) a derulat, parcursul a 8 ani,  un studiu care a monitorizat peste 350.000 de diabetici cu vârsta peste 50 de ani, care la momentul admiterii în studiu nu aveau nici o problemă cognitivă.  Cercetătorii au aflat că pacienţii care nu şi-au supravegheat nivelul glicemiei prezentau un risc dublu de a fi spitalizaţi din cauza demenţei.

Cum se explică asocierea dintre glicemia necontrolată şi riscul demenţei? Creierul are nevoie de glucoză pentru a funcţiona corect. În caz de creştere (hiperglicemie) sau de scădere (hipoglicemie), creierul poate „deraia" şi astfel apar tulburările cognitive. Hiperglicemia afectează pereţii vaselor mici de sânge care hrănesc şi oxigenează creierul, ceea ce măreşte riscul demenţei de tip Alzheimer.

Specialistii recomanda persoanelor cu diabet sa sa trateze adecvat si sa controleze prin tratament nivelul colesterolului si tensiunea arteriala deoarece conduc la slaba oxigenare a creierului, fapt ce conduce la aparitia primelor probleme de memorie.

Alimentația și activitatea fizică, dar nu numai, sunt elemente cheie în prevenirea și tratatea atât a diabetului tip 2 cât și a demenței Alzheimer. Un stil de viață sănătos care promovează sănătatea cardiovasculară aduce beneficii și creierului.

Adoptați un stil alimentar echilibrat, bogat în vitamina D, folat și vitaminele B6 și B12. Acizii grași din pește, nuci și semințe de in, care sunt recunoscuți ca eficienți în combaterea declinului cognitiv, la fel ca și antioxidanții din legume și fructe – alimente care de altfel combat și diabetul de tip 2.

Exersați în egală măsură  și corpul și creierul. Alternați activitățile fizice regulate cu exerciții pentru creier, poți să alegi doar să dezlegi  cuvinte încrucișate, sau să rezolvi teste pentru Mensa sau orice altceva. Iar dacă te-ai retras din activitate, fă-ți un hobby pe care să îl practici zilnic.