Este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

Dr. Isabela Hurjui 06/07/2019

Am observat, analizând jurnalele alimentare ale clienților sau în timpul consultațiilor de evaluare a statusului nutrițional, că un procent foarte mare din aceștia sar peste micul dejun. Un lucru îngrijorător, datorită consecințelor pe termen lung a acestui obicei.

Harvard University a derulat un studiu cu peste 27 000 de subiecți cu vârste între 45 și 82 de ani. Ceea ce au observat, a fost o creștere cu 27% a riscului de atac coronarian și deces la persoanele care renunțaseră de mai mult de 16 ani la micul dejun. Riscurile crescute de hipertensiune arterială, obezitate , creșterea valorilor colesterolului la aceste persoane, se datorează stresului cronic la care este supus organismul în perioada în care este privat de hrana, mai ales la începutul zilei, când are cea mai mare nevoie de energie pentru a funcționa. 

De asemenea s-a constatat că cei care renunță la micul dejun sunt predispuși la fumat, comportament sedentar și alte obiceiuri nocive pentru sănătate.

Micul dejun ar trebui luat în maxim 30 de minute de la trezire.

Recomandările mele pentru un mic dejun sănătos sunt:

  • Un iaurt (200 de ml) cu grăsime de 3-3,5% de preferat de capră sau oaie Nu recomand, ba chiar atrag atenția că lactatele degresate sunt mai periculoase fiind procesate mai mult și având de obicei un adaos de amidon, care să le crească consistența, în așa fel.
  • 3 linguri de fulgi de ovăz integrali cu o cană ( 200 ml) de lapte, tot cu grăsime 3-3,5%.
  • 6-7 lingurițete de amestec de semințe cu legume proaspete sau gătite la abur, cam 100 de grame de legume. (Luați semințe crude și preparați-le în casă, la cuptor, nu folosiți semințe gata prăjite sau altfel procesate din comerț)
  • Brânză ( 60-80 de grame) nedegresată cu legume proaspete.
  • La fiecare variantă adăugați și un fruct. Preferatul meu este mărul datorită proprietăților lui. Dar poate fi o jumătate de mango, sau 100 grame de afine.
  • Puteți adăuga, dacă doriți, o felie de pâine de secară de mărimea palmei.
  • Puteți bea și o cafea sau un ceai (verde sau negru), dar fără zahăr sau alți îndulcitori și fără adaos de lapte.

 

Pe lângă faptul că îi dai organismului energie și nutrienți, studiile efectuate au relevat câteva beneficii importante pentru tine:

  • o concentrare mai bună;
  • îmbunătățirea memoriei;
  • creșterea productivității, mai ales în prima parte a zilei;
  • previne apariția kilogramelor în plus;
  • este un factor important în prevenția unor afecțiuni cardiovasculare.

 

Dacă acest articol ți s-a părut interesant, și dorești să primești și alte informații utile abonează-te la News Letter aici

Pentru o evaluare a statusului nutrițional, fă o programare aici.