Hipnoza ca instrument de suport în dietă

Dr. Isabela Hurjui 21/10/2019

Hipnoterapia este un instrument din ce în ce mai folosit în clinicile medicale de tratare a obezității, dovedindu-se extrem de eficient pentru cei care doresc să-și reducă greutatea, să fie mai supli, și mai sănătoși. Preluând controlul minții tale, obiectivul tău de greutate va fi mai ușor de atins.

Pentru că am primit frecvent întrebarea: „Pot slăbi prin hipnoză?” am ales ca acesta să fie subiectul articolului de astăzi.  Răspunsul meu la această întrebare este: Da, dar trebuie să știm mai mult despre cum funcționează acest instrument terapeutic.

Hipnoterapia este un instrument extrem de eficient pentru îndeplinirea obiectivului tău de reducere a kilogramelor în plus. Dar nu te aștepta ca după o ședință de hipnoză, săptămâna viitoare să ai 20 de kilograme mai puțin, pentru că nu funcționează așa.

Hipnoterapia clasică de sugestie este extrem de utilă în corectarea unor obiceiuri care îți aduc kilograme în plus sau care fac dificil demersul tău de a-ți schimba stilul de alimentație și de viață.

Pentru a stabili care este domeniul/ domeniile legate de slăbit pe care să intervenim folosind hipnoterapia, este foarte folositor un jurnal alimentar pe 7-10 zile, unde este fundamental să fii foarte onest.

După analizarea stilului alimentar și a stilului de viață, domeniile pe care putem lucra pentru slăbit utilizând hipnoterapia clasică de sugestie sunt:

  1. tipul de alimente/alegerile alimentare: ceea ce mănânci este direct legat de ceea ce alegi să cumperi. Astfel de scripturi te vor ajuta să alegi rafturile cu fructe în locul celor cu dulciuri, și a celor cu legume și alimente naturale, în locul produselor procesate.
  2. orele de masă: una din cele mai întânite probleme în zona orelor de masă este mâncatul seara târziu/noaptea.
  3. eliminarea ronțăitului între mese / a snacks-urilor: acest obicei l-am întâlnit frecvent la persoanele care declară că nu mănâncă nimic și „se îngrașă și cu aer”, asta și pentru că un astfel de obicei nu permite cumva conștientizarea acțiunii de a mânca.
  4. dependențele alimentare, cum ar fi dependența de dulciuri dar și de alte alimente nesănătoase. YFAS (Yale Food Addiction Scale) evalueză dependența de alimente pentru mai mult categorii:dulciuri; produse făinoase ca pâinea albă, pastele și orezul; gustări sărate ca chipsuri, covrigi; mâncăruri grase, cum ar fi friptura, slănina, hamburgerii, cheeseburgerii, pizza și cartofii prăjiți; băuturi carbogazoase, cum ar fi coca cola sau altele; sau orice categorie alimentară similară cu cele enumerate.
  5. sport/ mișcare.

Numărul de ședințe pentru rezolvarea fiecărei probleme de mai sus este în medie de 3-5 ședințe, in funcție de client și de profunzimea problemei. Între ședințe este necesară monitorizarea progreselor înregistrate prin evaluarea simptomelor măsurabile.

Excepția o reprezintă rezolvarea dependenței de coca-cola sau pepsi. Pentru acest tip de dependență am dezvoltat o metodă personală care presupune o singură ședință de hipnoterapie clasică de sugestie.

Există cazuri în care pentru schimbarea unui obicei, alimentar sau de altă natură, este nevoie, mai întâi, de creșterea motivației clientului. Acest lucru se stabilește în interviul care precede ședințele de hipnoterapie propriu-zise.

În afara stilului de viață și a obiceiurilor alimentare, uneori sursa kilogramelor în plus este o problemă emoțională. În aceste cazuri sunt utile instrumentele de hipnoză avansată, cum este terapia prin regresie hipnotică.

Ce se mai poate face, după ce ne asigurăm că am corectat toate obiceiurile defectuoase sau am identificat și rezolvat sursa mâncatului emoțional, este un script pentru accelerarea metabolismului.

Roy Hunter, hipnoterapeut de succes și autor de cărți în domeniu, spune: „Hipnoza nu mai este învăluită în tenebre ci, în lumina strălucitoare a înțelegerii, este recunoscută ca reprezentând un remarcabil mijloc de control al celui mai mare dintre darurile omului: mintea omenească.”

Preia controlul minții tale și fă din asta un instrument care să te ajute să fii mai suplu și mai sănătos.