IUBEȘTE-TE AȘA CUM EȘTI PENTRU A DEVENI CEL CARE ÎȚI DOREȘTI

Dr. Isabela Hurjui 17/02/2021

Sigur și tu ți-ai dorit să poți schimba ceva la corpul tău! Mulți oameni fac asta, dar unii rămân blocați în „imaginea negativă” iar asta le scade stima de sine și încrederea și îi împiedică să își îndeplinească obiectivele. Departamentele de psihologie ale clinicilor de obezitate sunt de acord că obțin rezultate mai bune atunci când lucrează cu clienții lor, mai întâi, pe acceptare și iubire de sine, și abia apoi pe reducerea greutății.

Ți-ai dorit vreodată să poți schimba ceva în legătură cu corpul tău? Dacă da, nu ești singur. O mulțime de oameni se simt nemulțumiți de o parte a aspectului lor. Dar dacă rămâi blocat doar pe ceea ce nu-ți place, asta îți poate scădea cu adevărat stima de sine.

O imagine negativă despre corpul tău scade respectul de sine, te simți nepotrivit ca persoană și lipsit de valoare, inadaptat în anumite situații de interacțiune socială. Dacă îngrijorarea legată de aspectul tău fizic intervine și în relațiile sexuale, o imagine negativă de sine poate periclita și viața sexuală. Imaginea corporală și depresia pot fi interconectate. Autodiscreditarea și lipsa de speranță în legătură cu propria înfățișare, pot fi deprimante, poți intra în capcana autocriticii privind propriul corp. Devine un cerc vicios al disperării.

Unii oameni se gândesc: "Când voi ajunge într-o formă mai bună, îmi va plăcea corpul meu”. Dar cel mai bine este să începem din cealaltă direcție. Mai întâi, acceptați-vă corpul, găsește lucruri care îți plac la el, pentru că atunci când îți iubești corpul, este mai ușor să-l tratezi corect.

Nu ai nevoie de un corp perfect pentru a avea o imagine bună despre corpul tău. Când îți place corpul așa cum este, chiar acum, îți crești și stima de sine.

Iată câteva gânduri pe care le-am pregătit azi pentru tine:

Acceptă-ți corpul

Nimeni nu e perfect. Toată lumea vrea să fie plăcută și acceptată așa cum este. Acest lucru este valabil și pentru fiecare CORP! Vezi-ți corpul așa cum este. Fii mai puțin critic. Fii mai prietenos cu corpul tău.

Nu-ți fie rușine cu corpul tău. Când faci comentarii dure despre propriul tău corp (indiferent dacă o faci cu voce tare sau doar gândești asta), atunci îți rănești stima de sine. Iar asta doare la fel de mult ca și atunci când ar fi spus-o altcineva. Fii bun. Respectă-te pe tine și corpul, chiar dacă ai aspecte la care este nevoie să lucrezi.

Nu te mai critica. Ai obiceiul de a da cu tine de pământ?  Este un obicei distructiv și ai nevoie să construiești unul bun în locul lui. Spune-ți zilnic ce îți place la tine, în loc de a enumera aspectele de care ești nemulțumit. Și continuă să faci asta până când devine un obicei.

Iubește-ți corpul

Găsește lucruri care îți plac la aspectul tău. Poate îți plac părul, fața sau mâinile. Dar forma, umerii sau picioarele? Ochii tăi sau zâmbetul tău? Spune-ți ce îți place și de ce. Dacă te blochezi, gândește-te la ceea ce le place prietenilor tăi din felul în care arăți. Acceptă acele lucruri. Să știi că există multe lucruri care să-ți placă la tine. Permite-ți să te simți bine.

Concentrează-te pe ceea ce poate face corpul tău. Există mai mult în corpul tău decât înfățișarea ta. Când te joci, mergi, alergi, dansezi, acesta este corpul tău în acțiune. Corpul tău este acolo pentru tine când urci sau sări, când te bucuri, când îngrijești ceva sau pe cineva, când construiești lucruri sau îmbrățișezi pe cineva. Admiră toate astea și fii recunoscător.

Fii conștient de corpul tău. Am uitat să stăm în contact cu corpul nostru.  Învață să respiri încet și calm în timp ce te miști, învață să observi când corpul tău are nevoie de hrană sau de odihnă. Bucură-te de modul în care corpul tău se simte când mergi, alergi sau te joci.

Ai grijă de corpul tău

Mănâncă alimente sănătoase. Află ce alimente sunt bune pentru tine și care este cantitatea potrivită. Ia-ți timp când mănânci. Gustă-ți cu adevărat mâncarea. Bucură-te de ea. A mânca corect te ajută să arăți cât mai bine. Îți oferă energia de care ai nevoie. Și te stimulează să ai o imaginea pozitivă a corpului. Când îți tratezi bine corpul, te simți bine cu tine.

Dormi bine. Dormi 6-8 ore pe noapte. Du-te la culcare la timp. Închide televizorul, telefonul sau calculatorul cu 1-2 ore înainte de culcare, astfel încât să poți dormi bine. Ce faci în cele două ore: meditează, citește o carte, fă o baie relaxantă.

Fii activ în fiecare zi. Corpul tău trebuie să se miște pentru a fi puternic, în formă și sănătos. Poți fi activ jucând un sport. Poți să alergi, să mergi, să te antrenezi, să faci yoga, să înoți sau să dansezi. Alegeți activitățile care îți plac și bucură-te.

Menține o greutate sănătoasă. O greutate sănătoasă este bună pentru tine și sănătatea ta. Dar mai ales te ajută să te simți bine în legătură cu corpul tău. Nu încerca însă să faci asta singur. Discută întotdeauna cu cu medicul tău. Acesta îți poate sugera modalități prin care obține și păstra o greutate potrivită pentru tine.