Mituri și concepții greșite despre hipnoză

Dr. Isabela Hurjui 03/07/2019

Învăluită de mister, hipnoza este de fapt o știință care este folosită în sprijinul oamenilor. Cred că informarea corectă și educarea oamenilor în ceea ce privește acest domeniu, va conduce la utilizarea tot mai frecventă a acestui mijloc terapeutic, ca metodă cel puțin complementară pentru medicina clasică, acolo unde poate fi folosită.

Asociată de multe ori cu supranaturalul, este dezavuată și de numeroasele mituri care circulă despre hipnoză. În continuare voi vorbi despre cele mai frecvente mituri și concepții greșite despre hipnoză.

  1. Hipnoza nu este reală pentru că nu are caracter științific.

Deși utilizată de peste 5000 de ani, hipnoza a fost cercetată și documentată abia în ultimii 50 de ani. Dar există numeroase studii științifice în această zonă. Psihologi cunoscuti precum Clark L. Hull, Hans Eysenck sau Milton Erickson au studiat hipnoza experimental. Ian Stevenson a făcut un studiu și a documentat regresia în vieți anterioare.

Exista peste zece mii de studii publicate despre hipnoză, care au au demonstrat că efectele hipnozei sunt susținute cu dovezi științifice solide.

Astfel, Asociația Psihologilor din Statele Unite, a admis că hipnoterapia este cea mai eficientă metodă de tratament a obezității. Universitatea Hardvard a făcut mai multe studii a căror concluzie a fost că vindecarea fracturilor sau a leziunilor postchirurgicale în cancerul de sân este mai rapidă folosind complementar hipnoterapia.

  1. Hinoterapetul deține controlul total asupra pacientului.

Această credință greșită o datorăm hipnozei de scenă și filmelor. Nimic mai greșit. Clientul este în deplin control pe tot parcursul procesului, putând oricând să iasă din proces. Metafora pe care o folosesc atunci când explic clienților acest lucru, este cea a șoferului și a GPS-ului: clientul este șoferul, el fiind cel care stabiliește destinația (obiectivul terapiei), rolul terapeutului fiind acela de a-l ghida pe calea cea mai eficientă pentru a ajunge la destinație. Dar alegerea de a urma indicațiile GPS-ului aparține doar șoferului.

  1. Hipnoza este periculoasă.

Cea mai frecventă temere în această zonă, este cea legată de faptul că pacientul ar putea rămâne blocat în hipnoză și nu se va mai putea trezi. Așa cum am spus și mai sus clientul poate ieși oricând din starea de transă. Nu există nici un fel de cazuri documentate de acest fel, și serios gândiți-vă dacă s-ar fi întâmplat o singură dată acest lucru ar fi vuit internetul și rețelele de socializare.

  1. Hipnoza înseamnă somn.

Transa hipnotică este doar o stare de relaxare profundă, în care ești conștient, dar concentrat pe interiorul tău, permițând minții tale să se deconecteze de la stimulii externi. Am să citez aici pe unul din clienții mei care spune într-o mărturie despre proces: ”... După acea ședință, mi-am recunoscut faptul că există această stare de hipnoză si nu este un somn profund așa cum îmi imaginam sau știam din filme, ci o experiență cumva conștientă de care îți vei aminti cu cele mai mici amănunte și pe care  vei dori cu siguranță să o repeți” (Cristi A., 44 ani, hipnoterapie pentru bruxism).

  1. Eu nu pot fi hipnotizat

În primul rând de cele mai multe ori afirmația de mai sus are legătură cu pecepția greșită că pierzi controlul minții tale sau că o să fii într-un somn profund.

Din cercetările efectuate, clienții care accesează terapia prin hipnoză 15% sunt ușor hipnotizabili, cam tot atâția se situează la polul opus. Astfel rămâne un procent extrem de mare de persoane mediu hipnotizabile.

De altfel există multe momente în timpul unei zile în care starea noastră este similară cu cea din hipnoză.

Sună pentru o programare la 0786233288 sau accesează link-ul contact.