Momente „nepotrivite” pentru a începe o dietă

Dr. Isabela Hurjui 04/03/2020

Dacă ați urmărit ceea ce scriu și afirm despre diete, probabil că știti că din punctul meu de vedere momentul IDEAL pentru a începe o dietă este acum, astăzi, când te-ai hotărât să faci asta. Însă, cu toate acestea, sunt unele momente când nu recomand asta. Așa că, articolul de astăzi este despre „momentele nepotrivite” pentru a începe o dietă. Dacă ești interesat, te rog să îl citești cu atenție, pentru că nu vreau să fie o sursă de ”scuze”. Dacă nu te încadrezi în categoriile de aici, prima mea recomandare rămâne ”ACUM”.

Sunt câteva situații în care le recomand clienților mei să amâne începerea dietei, rămânând focusați pe ideea că e necesar să o facă la momentul potrivit:

  1. ALĂPTATUL. În perioada în care copilul este hrănit doar la sân este destul de clar motivul pentru care nu recomand dieta, eu și probabil nimeni altcineva. M-am întâlnit în ultima vreme cu mămici care alăptează chiar și după vârsta de doi ani. Cel puțin psihologic eu nu recomand asta, dar fiecare are propria alegere. Dar vin să ceara o dietă.

De ce nu este recomandată o dietă în timpul alăptatului tardiv? Pentru că celula adipoasă stochează în ea toxine. În diete aceste toxine sunt eliberate în organism, iar de aici ajung în laptele matern, fiind transmise copiilor.

 

  1. CONVALESCENȚA. „Am fost bolnav și am observat că am mâncat mai puțin, și în unele cazuri am fost nevoit să mănânc mâncare de regim și cred că acum este momentul, pentru că am și slăbit.”

Corpul uman are nevoie de toate resursele pentru a se vindeca, inclusiv cele psihologice. O dietă suprapusă pe convalescență va aduce un stres suplimentar organismului, ceea ce va prelungi convalescența și o va face mult mai dificilă.

Dacă ai observat în timpul acesta că ai nevoie de o dietă și ar fi folositor pentru tine și sănătatea ta să ai mai puține kilograme, ”notează” asta în mintea ta, păstrează regimul igieno-dietetic prescris de medic, iar când te-ai vindecat vino și îți recomand o dietă personalizată.

Postconvalescență recomand cu tărie să luați în considerare diete personalizate, care țin seama de afecțiunea pe care ați avut-o, și care vor contribui la reechilibrarea metabolică, hormonală și enzimatică a organismului vostru, în funcție de statusul medical. Metabolic Balance® este o astfel de soluție.

 

  1. TRATAMENTE ȘI INTERVENȚII CHIRURGICALE. Aici vreau să subliniez importanța consilierului de nutriție și colaborarea lui cu medicul curant. Se întâmplă ca pe perioada dietei să ai nevoie de o intervenție chirurgicală să spunem – vorbim aici de intervenții care nu sunt urgențe medicale, ci intervenții programate (de exemplu o leziune de col uterin). În astfel de situații eu fac un plan cu clientul meu ținând seama de complexitatea intervenției, perioada de convalescență și alți factori specifici.

Factorul psihologic este foarte important aici, și ”percepția” subconștientului despre acest eveniment. Am vorbit într-un articol de limbajul în diete și să nu te referi la asta ca la ”slăbit”, pentru că vei produce pe lângă eliberarea de kilograme în plus, slăbirea atenției și scăderea imunității. Dar, deși poate ai înțeles cum să exprimi în vorbe acest lucru, probabil atunci când te gândești la asta în termeni de slăbit, va avea impact asupra procesului tău de vindecare.

  1. ÎNAINTE DE VACANȚE. Ca să aleg un termen aleatoriu este vorba de 2-3 săptămâni înainte de concediu, pentru că „vreau să arăt bine în concediu”. O să vorbim curând, în alt articol, despre factorii de succes ai dietelor. Dar până atunci, raționamentul simplu al unor astfel de decizii este: țin o dietă, de cele mai multe ori de înfometare. Ce aștept este să slăbesc rapid ( și uneori se întâmplă) pentru că în vacanță oricum mă voi recompensa pentru asta „cu toate bunătățile culinare”. Rezultatul este că îți antrenezi organismul pentru efectul yo-yo.

Cum faci asta? Îi transmiți creierului și organismului tău următorul mesaj: ”am nevoie să fiu suplu=plăcut” – și adresezi asta instinctului de supraviețuire prin „reproducere”, și el răspunde bine, pentru că subconștient i-ai transmis că recompensa culinară din concendiu va satisface instinctul de supraviețuire „prin refacerea depozitelor de grăsime”.

Atenție însă:  dietele de înfometare consumă mult din masa musculară – masă de proteină pe care organismul va dori să o refacă – pentru că proteinele sunt substanțe de structură – și te vei trezi că aportul caloric necesar va fi mai mare – și nu numai că vei pune la loc toate kilogramele, dar vei pune mai multă grăsime și mai multe kilograme.

Recomandarea mea: dacă vrei să te pregătești pentru concediu   fă-o de acum, în 3-4 luni vei putea slăbi sănătos, frumos și armonios. Așa că urmărește oferta mea.