Monitorizarea este una dintre cheile succesului pentru pierderea în greutate

Dr. Isabela Hurjui 15/10/2019

Numărătoarea caloriilor nu mai este de actualitate în terapia obezității. Se pune accent tot mai mult pe calitatea alimentației și terapii comportamentale. În acest articol vei găsi informații despre câteva instrumente extrem de utile pentru reducerea greutății.

Tratamentul comportamental standard în obezitate include consilierea, monitorizarea și auto-monitorizarea greutății corporale, a activității fizice și a dietei.

Comportamentele de auto-monitorizare ale auto-cântăririi, pașilor efectuați zilnic, a activității fizice efectuate și înregistrarea constantă a alimentelor consumate,  sunt predictori importanți ai pierderii în greutate. Auto-monitorizarea este frecvent utilizată în schemele de pierdere în greutate pentru a crește conștientizarea comportamentelor curente și dorite.

Un studiu, publicat în 2017, pe 2113 participanți a adus contribuții importante privind conștientizarea auto-monitorizării pentru pierderea în greutate.(sursă: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446667/). Studiul respectiv a necesitat înregistări ale greutății corporale, pașilor efectuați zilnic, activitatea fizică și jurnalul alimentar.

Cântărirea într-un model consecvent în timp oferă conștientizarea comportamentelor, situațiilor sau mediilor specifice care ar putea promova modificări de greutate dorite sau nedorite. Auto-cântărirea se corelează cu pierderea în greutate de succes și s-a dovedit că crește semnificativ succesul la pierderea în greutate în primele 6 luni ale unei intervenții.

Auto-monitorizarea consumului de alimente, cu feedback, poate îmbunătăți rezultatele semnificative ale pierderii în greutate din punct de vedere clinic, în timp ce feedback-ul personalizat poate îmbunătăți coerența autocontrolului dietetic. Pierderea în greutate înregistrează rezultate mai bune atunci când completarea jurnalului alimentar este zilnică.  

Participanții care și-au monitorizat mai frecvent greutatea corporală, activitatea fizică și aportul alimentar au pierdut mai mult în greutate decât cei care au respectat mai puțin aceste reguli.

Există câteva instrumente care te ajută să îți îndeplinești obiectivul de reducerea a greutății:

  1. jurnalul alimentar
  2. monitorizare greutății
  3. monitorizare dimensiunilor
  4. planul meselor
  5. lista de alimente.

 

  1. Jurnalul alimentar este un instrument extrem de util pentru toți cei care doresc să își reducă greutatea, să fie mai supli, mai sănătoși și plini de energie și vitalitate. Găsești mai multe informații despre acest instrument aici: https://www.iuppiter.ro/slabeste-mancand-constient.

Jurnalul alimentar completat cu 7 zile înainte de o evaluare a stării de nutriție aduce informații extrem de valoroase. Completează acest jurnal 7 zile, trimite-l într-un mesaj privat la https://www.facebook.com/iuppitertherapy/ și după evaluarea lui îți voi  spune ce trebuie să modifici în stilul tău alimentar pentru a fi mai suplu.

 

  1. Monitorizarea greutății și a dimensiunilor.

În afara greutății, este foarte important să măsurăm cel puțin 3 parametrii: măsurarea taliei la nivelul liniei ombilicului, măsurarea șoldurilor la nivelul simfizei pubiene și măsurare coapsei la nivelul grosimii ei maxime.

Măsoară greutatea și celebrează fiecare kg pe care l-ai eliminat.

De ce sunt importante și alte măsurători, în afara greutății?

În primul rând veți observa că pe măsură ce eliminați din grăsime, scăderea pe cântar va fi mai mică, de ce asta? Pentru că grăsimea este mai ușoară decât apa și are un volum mai mare decât mușchii. Nu trebuie să vă speriați dacă atunci când vă măsurați pe cântar nu se întâmplă mare lucru, observați dimensiunile corpului, și celebrați reușita.

În legătura cu monitorizarea pe cântar mai vreau să vă spun două lucruri:

  • nu vă speriați, dacă ați fost constanți în efortul dietei și cântarul vă arată kilograme în plus: are legătură cu retenția de apă, fie ea legată de consumul mai mare de sare, fie de anumite modificări hormonale în timpul menstrelor la femei, sau a unor tratamente antitermice, antiinflamatoare sau antibiotice când sunteți răciți.
  • nu vă bucurați dacă ați trișat și urmatoarea dimineață cântarul arată stagnare sau scădere în greutate, efectele pe cântar se văd în două-trei zile.

  

  1. Planul meselor și lista de cumpărături

Orice adult sănătos are nevoie de maxim 3 mese pe zi, cu pauze de cel puțin 5 ore între mese. Fă astfel un plan pentru mesele tale pentru următoarele trei zile.

Îți propun următorul exercițiu: Ia o foaie de hârtie și un pix și construiește-ți meniul pentru următoarele 3 zile. Verifică apoi de ce ingrediente ai nevoie și fă o listă de cumpărături. Mergi și cumpără ce ai nevoie. Asigură-te în fiecare seară că ai micul dejun și prânzul pregătit pentru a doua zi – asta e una din cele mai frecvente scuze ale renunțării la programele de reducere a greutații: nu am timp, sunt la muncă și mănânc ce găsesc. Dacă seara pregătești ce ai nevoie pentru a doua zi la prânz, atunci grija asta dispare și mâncatul conștient e mult mai simplu.