OUL – PRIETEN SAU DUȘMAN AL SĂNĂTĂȚII?

Dr. Isabela Hurjui 08/11/2019

Demonizat, ca și grăsimile timp de decenii, oul și-a recâștigat locul în dietele echilibrate. În continuare suscită înteres și naște controverse la nivel academic și în rândul nutriționiștilor. Consumat în cantități moderate și pregătit în mod sănătos oul este un aliment excelent.

 

 

The American Journal of Clinical Nutrition, a publicat în 2008 un studiu desfășurat timp de 20 de ani, cu participarea a 21327 subiecți, al cărui obiectiv a fost analizare impactului consumului de ouă asupra bolilor cardiovasculare (BCV) și a mortalității. (The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 4, 1 April 2008, Pages 964–969,).

Participanții au fost împărțiți în 5 categorii în funcție de numărul de ouă consumate săptămânal, respectiv: mai puțin de 1 ou/ săptămână, 1ou/ săptămână, 2-4 ouă/săptămână, 5-6 ouă/ săptămână, mai mult de 7 ouă/săptămână. Analiza datelor a condus la concluzia următoare: consumul de ≤6 ouă / săptămână nu are un efect major asupra riscului de BCV și al mortalității, iar consumul de ≥7 ouă / săptămână este asociat cu un risc nesemnificativ mai mare de mortalitate totală.

Un studiu publicat anul acesta de JAMA (the journal of the American Medical Association) aduce din nou în discuție oul și potențialele sale pericole. Studiul are limitări și contrazice cercetările recente, dar este probabil să reînvie dezbaterea de lungă durată despre ouă. (https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2728487).

 Din punctul meu de vedere controversele se nasc încă de la întrebarea la care vrea studiul să răspundă: „Consumul de colesterol din alimentație sau ouă este asociat cu boli cardiovasculare incidente (BCV) și mortalitate cauzală?” Apoi, autorii înșiși notează că efectul observat din studiul lor a fost modest. Au fost observate riscuri mai mari de BCV sau deces din colesterolul total provenit din alimentație, decât în special din ouă. Iar majoritatea colesterolului alimentar raportat în acest studiu provine din surse de carne. Așa că pe mine nu m-au convins.

În schimb oul are o serie de beneficii importante pentru organism, din care trec în revistă câteva:

  • Gălbenușul de ou este singura proteină valorificată 100% de organism, datorită aminoacizilor esențiali perfect echilibrați din componență;
  • Cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenușul de ou conține 2 aminoacizi importanți, triptofan și tirozina, și că 2 gălbenușuri de ou proaspete conțin mai mulți antioxidanți ca un măr.
  • Luteina din ou ajută la protejarea vederii.
  • Un ou de aproximativ 60 de grame furnizeaza organismului uman 7 g de proteine, 6 g de grăsime, 30 mg de calciu, 1.5 mg de fier, 180 mg de colesterol și in jur de 80 kcal.
  • Albusul de ou contine aproximativ 36% apa, 13% proteine, 0.25% grăsimi și săruri minerale. Prin urmare, albușul de ou este o sursă importantă de proteine si are puțin colesterol.
  • Gălbenușul de ou este bogat în vitamina A, D, tiamină și riboflavină.
  • Oul conține cea mai buna proteină din natură, respectiv albumina.

Sigur că și oul trebuie consumat cu moderație, și depinde foarte mult cum este preparat. Am să recomand un ou fiert sau poșat, și cu siguranță am să fiu împotriva consumului de ouă prăjite în ulei sau cu grăsime din șuncă sau slănină.

Personal nu recomand consumul a mai mult de 4 ouă pe săptămână, și recomand mai multă atenție pacienților cu diabet.