SĂNĂTOS ȘI TRADIȚIONAL

Dr. Isabela Hurjui 20/12/2019

Unul din principiile „Slăbește mâncând conștient” este „Încalcă regula (dietei) din când în când, dar fă-o conștient.” Sărbătorile de iarnă sunt un moment în care poți să te răsfeți puțin, dar în care poți face lucrurile altfel. Articolul acesta este despre cum poți îmbina sănătatea și tradiția, în așa fel încât silueta ta să rămână la fel.

Încalcă regulile câteodată, dar fă-o conștient! În regimurile și dietele care au ca scop reducerea greutății, uneori sunt recomandate pauze, mai ales în perioadele de stagnare. Dar astea sunt strategii pe care le stabilești cu nutriționistul tău.

Ce spun aici, este să faci, din când în când, lucrurile altfel. Dar fă-o conștient! Nu lăsa emoțiile să îți dicteze ce și cum mănânci. Stabilește tu că de exemplu de Crăciun mănânci ce ai poftă, când ai poftă. Dar ascultă în continuare semnalele corpului tău și observă ce se întâmplă în zilele astea. E o asumare, care îți va permite apoi să revii cu ușurință la rutina zilnică de a mânca conștient.

Regula încălcării regulei se referă la o zi sau două pe lună, nu la 2-3 săptămâni cât ține perioada asta. Alternează

Însă poți mânca și tradițional și sănătos în același timp. Își spun acum cum poți face asta.

Tradițional, masa de Crăciun a bunicii mele consta din: aperitive ( carne și slănină afumată, salată boeuf, piftie, icre și brânză telemea, poate și niște ouă umplute), apoi un borș, sarmale, o friptură cu cartofi și desert.

Tot tradițional ea era cea care pregătea masa asta. Procesare mâncării, hrana semipreparată și scăderea costului mâncatului în oraș ne-au făcut pe mulți să ne pierdem obiceiul de a găti în casă/ acasă. Așa că prima mea recomandare, dacă vrei să mănânci o masă și tradițională și sănătoasă este să o gătești tu sau ai tăi.

Apoi hai să vedem ce ar trebui să mâncăm:

Pentru aperitive:

  • prepară tu slănina, cârnații, mușchiul afumat, sau cumpără /ia dintr-o sursă sigură care nu le procesează cu adaos de conservanți și amelioratori de gust. Nu lua nici de la magazinele cu specific tradițional, pentru că nici acolo nu o să găsești produse naturale 100%.
  • pentru salata boeuf : fă maioneza în casă, cu ulei de rapiță, nu cu ulei de floarea soarelui, fierbe legumele cât să fie al dente.
  • pregătește piftia fără să folosești gelatină, și încearcă o piftie de curcan.
  • o altă regulă: limitează numărul de aperitve pe masă, și încercă dacă sunt mai multe să alegi un singur tip de proteină: carne, brînză sau pește.
  • fă o pauză de 15 minute între felurile de mâncare.

Pentru felurile principale:

  • nu prăji alimentele.
  • folosește la gătit ulei de rapiță
  • nu mai adăuga ulei în sarmale, carnea de porc are suficientă.
  • o să îți dau rețeta mea... mai sănătoasă de sarmale
  • gătește friptura, la tavă, fără adaos de ulei.
  • mănâncă un singur fel de proteină la felul principal.
  • fă o pauză de 15 minute între felurile de mâncare.

 

 

Desert:

  • ar trebui să renunți la desert
  • dar dacă nu vrei, alege un desert făcut în casă, și doar gustă din desert.

Concluzii:

  • gătește
  • nu mânca hrană procesată
  • mănâncă deserturi făcute în casă
  • fă o pauză de 15 minute între felurile de mâncare
  • mănâncă o singură masă ... în zilele cu mese excepționale
  • alege un fruct în loc de o prăjitură.
  • și bucură-te de sărbători.