SFAT: Mănâncă un singur tip de proteine la fiecare masă

Dr. Isabela Hurjui 06/11/2019

Știai că arderea grăsimilor este accelerată dacă începi fiecare masă cu 1-2 îmbucături de proteină, prin stimularea producerii de glucagon? Știai că proteinele nu trebuie amestecate la o masă și care este motivul științific pentru asta? În acest articol vei găsi răspunsurile la aceste întrebări și alte informații utile despre proteine.

 

Proteinele sunt primele și cele mai importante componente de bază ale organismului. Fără a intra în amănunte, proteinele sunt importante pentru:

  • formarea structurii celulare
  • conservarea sistemului musculator
  • producerea de hormoni, enzime, neurotransmițători și alte substanțe necesare proceselor metabolice și bunei funcționării a organismului
  • imunitatea organismului
  • posibilă sursă de energie atunci când este cazul ( 1gr de proteină produce 4kcal).

În organismul uman sunt aproximativ 100 000 de proteine diferite, care rezultă din combinarea a 20 de aminoacizi proteinogeni. Aminoacizii sunt unitatea de bază pentru construcția proteinelor și sunt de două feluri: aminoacizi neesențiali (produși de organism) și aminoacizi esențiali (care ajung în organism numai prin alimentație).

La fiecare masă, mănâncă doar un tip de proteină.

Fiecare tip de proteină din alimentație are în componența sa toți aminoacizii esențiali, în concentrații diferite. Aminoacidul aflat în procentul cel mai mic determină cantitatea de proteină valorificată (folosită) total de organism. Restul „se aruncă” sub formă de reziduuri: uree, acid uric.

În cazul în care amestecăm la o masă două sau mai multe tipuri de proteină, valorificarea acestora se va face la nivelul aminoacidului esențial cu procentul cel mai mic din toate. Astfel crește cantitatea de reziduu eliminat de organism, în deserviciul substanței proteice folosită de organism pentru metabolism și funcționare.

Tipurile de proteine care nu trebuiesc amestecate la o masă sunt:

  • carne: consumă un singur fel de carne la o masă;
  • pește : mănâncă un singur tip de pște la masă;
  • fructe de mare;
  • ouă: nu mânca mai mult de 2 ouă pe zi;
  • produse lactate: la o masă mănâncă sau lapte, sau brânză sau iaurt, și consumă lactate nedegresate.
  • leguminoasele (fasole, năut, linte);
  • ciuperci (! atenție ciupercile considerate a fi proteină sunt ciupercile shitake și pleurotus);
  • proteina din soia;
  • semințe și nuci.

Știți deja probabil că nu recomand regimurile vegane, asta și din cauza aportului scăzut de aminoacizi esențiali, proteinele din plante fiind compuse mai mult din aminoacizi neesențiali. Un exemplu de aminoacid esențial care se găsește mai puțin în plante este leucina. Rolul ei este unul foarte important pentru organism, respectiv de declanșator al formării proteinelor musculare.

Pentru o alimentație echilibrată ai nevoie zilnic să consumi zilnic 40-45% carbohidrați, 30-35% grăsimi și 20-30% proteine.

Începe fiecare masă cu 1-2 îmbucături de proteină. Iată care este motivul:

În momentul în care proteinele ajung primele în stomac, este stimulată mai întâi producerea de glucagon. Glucagonul este un hormon produs de pancreas, este antagonist al insulinei. Glucagonul produce senzația de sațietate și contracarează producerea de insulină. În condițiile reducerii concentrației de insulină, rezultatul este arderea mai rapidă a grăsimilor și dispariția episoadelor de foame imperioasă.

Învață în fiecare zi câte ceva despre alimente, despre corpul și mintea ta, iar asta te va ajuta mănânci  conștient!