Vindecarea copilului interior

Dr. Isabela Hurjui 05/06/2019

Specialiștii estimează că 80-95% dintre oameni, fără a fi fost toți abuzați în copilărie sau tratați prost, nu au primit iubirea, respectul, siguranța, îndrumarea și îngrijirea necesare pentru a forma relații sănătoase și pentru a se simți bine cu ei înșiși, sau cu ceea ce fac. Dacă ești lipsit de încredere sau ai o imagine negativă despre tine, te consideri nedemn de iubire sau trăiești în permanență cu senzația de abandon, articolul acesta este și pentru tine.

 

Dintre instrumentele terapiei prin regresie hipnotică, terapia copilului interior mi se pare fascinantă. Extrem de utilă și eficientă, pe lângă vindecare, îți dă ocazia unică de a te întâlni cu copilul din tine, cu inocența, speranța și naturalețea lui.

Introdusă în psihologie pentru prima dată de Carl Jung, noțiunea de copil interior,  se referă la acea parte a personalității adultului care păstrează comportamente, atitudini, modele de gândire reprimate sau neînțelese începând din copilărie până la pubertate.

Multe din tiparele relaționale și comportamentale își au rădăcina în perioada copilăriei. Fiecare adult poartă semne ale amintirilor traumatice din copilărie. Asta nu înseamnă că toți am trecut prin abuzuri sau traume majore, așa cum le percepem astăzi ca adulți. Vorbim aici despre percepția și impactul emoțional pe care un eveniment l-a avut asupra copilul de atunci, la vârsta aceea.

De exemplu, am constatat în practică că, senzația abandonului adultului, nu se regăsește întotdeauna,  într-un abandon așa cum îl percepi la vârstă matură, ci poate fi un moment în care sugar fiind, ai crezut că mama ta   te-a abandonat în camera ta, când ea, doar a plecat, poate să îți pregătească masa, sau pur și simplu a mers până la baie. Traumele copilului interior trebuie analizate prin prisma înțelegerii, percepției și emoțiilor înregistrate atunci.

Alteori m-am întâlnit în practică cu altfel de traume. Dacă abuzul fizic grav sau violul pot fi ușor recunoscute, există forme de abuz, ce produc și ele răni ale copilului interior, care sunt mai dificil de identificat. Dintre acestea abuzul emoțional și neglijarea  sunt mai dificil de recunoscut, dar au efecte la fel de traumatizante ca primele. Iarăși, o boală gravă sau prelungită poate fi cauza unei răni a copilului interior.

De multe ori, mai ales ”traumele” ascunse ne fac să ne confruntăm cu mitul: copilăria mea a fost bună. A fost probabil, văzută prin ochii adultului de azi, dar privește-o prin ochii copilului de atunci, și vei vedea că lucrurile stau un pic altfel. Asta dacă nu vorbim de abuzuri și traume majore, pe care mintea copilului de atunci alege să le ”îngroape”.

Alt mit cu care ne putem confrunta, din prisma adultului de azi, care se vrea puternic și statornic, este că tot ce s-a întâmplat rău în copilărie s-a vindecat. De cele mai multe ori, mai ales în cazul traumelor puternice, vindecarea nu vine de la sine.

Rănile copilului interior contaminează viața adultului, și se pot manifesta prin adicții, relații toxice, probleme de cuplu, reacții exagerate, accese de furie, parenting toxic, etc.

Există o serie de teste care relevă traumele copilului interior. Dar fără un test, poate poți răspunde la câteva întrebări despre tine?

  • Experimentezi frică și anxietate oricând trebuie să faci ceva nou?
  • În cele mai profunde structuri ale tale ”simți” că ceva este în neregulă cu tine?
  • Te critici mereu pentru cum ești/ te comporți?
  • Viața îți pare goală, te simți depresiv?
  • Nu îți place să fii atins?
  • Nu crezi în nimeni și mai ales în tine?
  • Cea mai profundă teamă a ta, este teama de abandon?

La oricare din întrebările astea ai răspuns cu da, cel mai probabil ai cel puțin o temă de rezolvat prin terapia copilului interior. Dacă vrei să știi cu adevărat dacă copilul tău interior este rănit și are nevoie de vindecare, îți  pot trimite un test la care să răspunzi și vei primi răspunsul pe mail. Trimite solicitarea ta la: isabela@iuppiter.ro

Care sunt probemele pe care le poți rezolva prin terapia coilului interior? Iată câteva:

  • Co-dependența și lipsa de putere.
  • Comportamentele agresive sau pasiv-agresive.
  • Încrederea și stima de sine scăzute.
  • Probleme de gestionare a furiei.
  • Auto-sabotarea.
  • Disfuncții de relaționare.
  • Comportamente adictive sau compulsive.
  • Depresie sau anxietate.
  • Probleme de abandon.
  • Atacurile de panică care au ca sursă evenimente din copilărie.

Redă copilăria copilului tău interior!

Sună pentru o programare la 0786233288 sau accesează link-ul contact.