ALIMENTAȚIA ARE UN ROL MAJOR ÎN PREVENIREA INFARCTULUI MIOCARDIC ACUT

Dr. Isabela Hurjui 30/10/2019

Infarctul miocardic acut (IMA) produce cam 15% din decese. Poate fi prevenit printr-un stil de viață și un stil alimentar sănătos. Alegerea unui astfel de stil alimentar trebuie făcută conștient, înțelegând mecanismele care produc această afecțiune și cum anumite alimente te pot ajuta să previi apariția acestei afecțiuni extrem de grave.

 

A preveni este mai ușor decât a trata sau vindeca o boală. Aici cred că toți suntem de acord. Găsim destul de multă informație, și nu de puține ori contradictorie, în zona de sănătate. Dar personal mi se pare important, pentru a face alegeri conștiente, să înțelegem mecanismele prin care se produc anumite boli și care sunt motivele pentru care este necesar să alegem anumite mecanisme de prevenție. Nu am să fac prelegeri științifice, iar pentru cei care știu mai multe decât ceea ce scriu aici, scopul meu este ca informația să ajungă și să fie înțeleasă de cât mai multe persoane.

Astăzi mi-am propus să vorbesc despre ce alimente ar fi necesar să le consumăm pentru a preveni apariția IMA.

IMA (infarctul miocardic acut) este produs în peste 95% din cazuri de ateroscleroza vaselor coronariene( vasele care irigă inima).

Ateroscleroza este o afecțiune a pereților vaselor sangvine care, în timp, conduce la reducerea diametrului vasului de sânge,  până la înfundarea acestuia, prin formarea de plăci ateromatoase ce conțin în principal colesterol, calciu, material lipidic. În momentul în care vasul de sânge s-a înfundat complet, zona pe care o irigă se necrozează și se produce infarctul miocardic, în cazul afectării vaselor coronariene. În funcție de zona în care sun afectate vasele de sânge de ateromatoză, se pot produce și alte tipuri de infarcte, de exemplu infarctul cerebral sau ața numitul accident vascular cerebral ischemic.  

Există mai mulți factori de risc care conduc la producerea aterosclerozei, dar îi voi menționa aici doar pe cei modificabili, cei asupra cărora putem interveni pentru preveni această afecțiune:

  1. obezitatea
  2. hipertensiunea arterială
  3. toleranța alterată la glucoză/diabet zaharat de tip II
  4. creșterea colesterolului ( hipercolesterolemie)
  5. fumatul

După cum observați primii 4 sunt complicații ale sindromului metabolic (vezi https://www.iuppiter.ro/articole/despre-sindromul-metabolic-ii/). Deci pentru a preveni apariția aterosclerozei, pe lângă renunțarea la fumat și activitate fizică, trebuie să adoptăm un stil alimentar sănătos.

Iată câteva recomandări alimentare pentru prevenirea aterosclerozei și a IMA:

  1. Înlocuiește zahărul cu polizaharide din fructe și legume.

 

Despre fructe și legume putem scrie mult. Astăzi vă recomand două din fructele mele preferate, care nu trebuie să lipsească niciodată din alimentație: merele și afinele.

Merele, au numeroase beneficii, dar astăzi insist pe faptul că sunt cei mai buni hipoglicemianți naturali. Un proverb englez spune: ”One apple a day, keep the doctor away” – un măr pe zi ține doctorul departe.

Afinele, ca și alte fructe de pădure, au proprietăți antioxidante și cresc imunitatea organismului.

Nu consuma însă sucuri de fructe sau smoothie-uri, și nu folosi înlocuitori de zahăr, oricât de sănătoase sunt ele prezentate ca fiind.

  1. Folosește uleiuri sănătoase.

Uleiul de in, uleiul de rapiță și uleiul de măsline, sunt recomandările mele. Trei linguri de ulei pe zi sunt suficiente, dar fără să îl folosești pentru prăjit.

  1. Mănâncă pește și fructe de mare.

Somonul este o excelentă sursă de omega3, așa cum îl găsiți recomandat peste tot. Eu mai recomand: ton, păstrăv, biban de mare.

  1. Consumă carne slabă, dar nu chiar în fiecare zi

Preferatele mele sunt pieptul de pui (atenție cât mai puțin sau deloc din comerț) și mușchiul de vită. În combinație cu legume sau salată, la care se adugă un fruct, furnizează o masă perfect echilibrată. Recomand preparea lor pe grătar sau fierte.  

  1. Condimentează mâncarea cu condimente naturale.

Poți da gust mâncării tale cu condimente de orice fel. Ce trebuie să știi însă, este să nu folosești niciodată amestecuri de condimente gata preparate din comerț. Acestea conțin extrem de multă sare și amelioratori de gust, inclusiv zahăr sau produse din aceiași categorie, produse care îți afectează în mod negativ sănătatea.

  1. Consumă lapte și iaurt de capră sau de oaie, nedegresat.

În primul rând consumă lactate nedegresate, cu un conținut de grăsime de 3-3,5%.

Pentru a crește consistența  produselor lactate dregresate,  producătorii adaugă amidon,  sau alte zaharuri și produse făinoase. Acestea sunt mai periculoase pentru sănătate decât grăsimea pierdută în procesul de degresare.

Recomand laptele de oaie și capră, pentru că produc mai puțin colesterol și au o cantitate mai mare de proteine ( substanțe de structură) decât laptele de vacă.

  1. Limitează consumul de alcool, în special de bere și tărie.