CUM POȚI COMBATE MÂNCATUL EMOȚIONAL

Dr. Isabela Hurjui 24/07/2020

Urmare articolului despre mâncatul emoțional, am primit mai multe întrebări care aveau ca temă: „ce pot face ca să combat mâncatul emoțional?” Citește articolul și vei găsi câteva sugestii care le am despre cum poate fi elimnat mâncatul emoțional și cu ce îl poți înlocui.  

Mâncatul emoțional este ingerarea unei cantități mari de alimente pentru a ameliora disconfortul psihic produs de anumite stări emoționale, din sfera emoțiilor negative. Acest obicei crează o stare de bine trecătoare, atunci când mănânci. Această stare este de scurtă durată, și este urmată apoi de vinovăție.

Consecința în timp a acestui obicei este obezitatea, dăunătoare atât sănătății fizice și psihice, dar și frumuseții.

1. Combaterea acestui obicei pleacă de la conștientizarea lui. Dacă ți-ai pus întrebarea „Oare mănânc și eu pe fond emoțional?”, dacă ai observat că mănânci fără să îți fie foame, uneori imediat ce te-ai ridicat de la masă, dacă ronțăi încontinuu când te uiți la un film, sau poate mănânci pentru că nu ai altceva mai bun de făcut, atunci ai început să conștientizezi că e ceva în neregulă cu acest obicei al tău.
 
2. Pasul al doilea este să ții un jurnal alimentar. Este important să fii onest atunci când completezi jurnalul și să îți pui atenția pe tine. În felul acesta vei putea să identifici care sunt factorii declanșatori, situațiile în care mănânci compulsiv. În același timp este important să identifici și emoția care apare în situațiile respective, și care este declanșatorul principal al mâncatului pe fond emoțional.
 
3. Al treilea pas este să găsești și să tratezi sursa emoției. Personal eu recomand hipnoterapia, atât datorită eficienței cât și a timpului necesar rezolvării unei probleme. Dar poți alege acea formă de terapie cu care rezonezi.

Ce am mai observat în lucrul cu clienții este faptul că de multe ori mâncatul emoțional este acompaniat și de o dependență de dulce. În aceste cazuri, atât emoția declanșatoare, cât și dependența de dulce trebuie adresate în terapie. Eu recomand terapia prin regresie hipnotică pentru identificare sursei și vindecarea emoției care cauzează mâncatul compulsiv, și hipnoterapia de sugestie pentru tratarea dependenței de zahăr.

4. În paralel cu terapia, elimină din casă produsele pe care obișnuiai să le consumi când mâncai compulsiv, și crează-ți o disciplină a cumpărăturilor, folosind o listă de cumpărături (sănătoase, eliminând din lista asta tot ce știi că nu e benefic pentru tine).
 
5. Observă-te și fă o listă cu alte lucruri care îți fac plăcere și sunt sănătoase: poate să te plimbi, poate să dansezi, poate să faci o baie relaxantă, sau să pictezi, sau să asculți muzică, și lista poate continua, dar doar tu ești cel care poate identifica aceste lucruri. Și creează un obicei din aceste alte lucruri care îți fac plăcere, și bucură-te de aceste plăceri, care nu îți afectează sănătatea și silueta.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să mă contactezi.