Cum poți depăși frica de a vorbi în public

Dr. Isabela Hurjui 20/11/2019

Frica de a vorbi în public îmbracă mai multe forme de manifestare, de la senzația de disconfort până la atac de panică. Există mai multe metode prin care poate fi depășită, dar o strategie de intervenție eficientă trebuie personalizată. De la simple la complexe, găsești aici mai multe sugestii care te vor ajuta să alegi modalitatea potrivită pentru tine.

 

 

  1. Mai întâi de toate: Vorbește!

Tehnologia ne-a pus la dispoziție o serie de modalități care „ne ușurează viața”: cumpărăm online, există aplicații care te ajută să îți găsești un taxi, te programezi la doctor sau la frizer online și altele asemenea. Pe de altă parte „comunicăm” cu prietenii tot mai mult online utilizând diverse aplicații sau rețele sociale.

Paradoxul acestui tip de „comunicare” este că devenim tot mai izolați social ca indivizi, pe măsură ce ne extindem participarea în mediul social virtual.

Un bun exercițiu pentru frica de vorbit în public este vorbitul: sună-ți prietenii sau și mai bine întâlnește-te cu ei, fă programările la telefon, mergi la cumpărături și vorbește în situații obișnuite cât mai mult, cu cât mai mulți oameni.

  1. Evaluează-ți frica de a vorbi în public
  • Pe o scală de la 1 (=mă simt absolut confortabil/nu am nici o teamă de vorbi în public) la 10 (=frică paralizantă de a vorbi în public) observă care este nivelul fricii tale de vorbit în public.
  • Observă care sunt situațiile în care apare teama aceasta și fă o listă a lor. Notează cât durează frica asta din momentul în care apare și dacă este acompaniată de simptome fizice: transpirație abundentă, senzație de gură uscată, creșterea frecvenței respirațiilor și/sau a bătăilor inimii, etc.
  • Găsește sursa acestei frici: pentru unii oameni este suficient un exercițiu de introspecție, alții au nevoie de un specialist care să îi ghideze pentru aflarea sursei problemei. Identificarea sursei este foarte importantă, fiind esențială pentru stabilirea strategiilor de intervenție.
  • Observă temerile asociate fricii de vorbit în public (cum ar fi teama de eșec, teama de a greși, teama de a fi criticat) și credințele limitative („nu sunt bun”, „eu nu pot vorbi în public” „nu sunt important”, etc.)

Această autoevaluare te va ajuta să îți dai seama dacă este nevoie să apelezi la un specialist pentru a depăși frica de vorbit în public.

  1. Fără a stabili o ierarhie exactă, îți prezint câteva metode de rezolvare.

 

  • Exersează: vorbitul în public este o abilitate care se învață și se îmbunătățește prin exercițiu. Poți începe prin a expune în fața prietenilor tăi idei importante și apoi să le ceri feedback. Lărgește apoi cercul cu colegii de la muncă, sau, de ce nu, cu un live pe facebook.
  • Cursuri de public speaking: utile pentru a-ți îmbunătăți performanțele în acest domeniu. Tot în această categorie de învățare recomand și vizionarea discursurilor și a prezentărilor unor speakeri cunoscuți.
  • Exerciții de relaxare și control al respirației. Voi reveni cu un articol pe tema asta.
  • Poți folosi înaintea unei prezentări/discurs sau chiar al unui interviu pentru un job, două tehnici de vizualizare. Prima este vizualizarea pozitivă: vizualizarea succesului la sfârștul evenimentului, adică a rezultatului pozitiv.

Cea de-a doua este o tehnică de repetare mentală: parcurgi întregul proces de prezentare - nu doar vezi rezultatul. Vezi reacția publicului așa cum crezi, realist, că va fi. Îți imaginezi ce ar putea merge greșit și repeți modul în care vei face față acestor provocări în mod eficient. Acest tip de vizualizare te va ajuta să fii pregătit pentru orice situație.

Ține minte însă că aceste exerciții sunt utile numai dacă te pregătești pentru discursul sau prezentarea ta: scrie discursul, repetă-l, verifică dacă te încadrezi în timp, gândește-te ce întrebări poți primi și ce trebuie să răspunzi, și ce faci dacă nu știi răspunsul la o întrebare (uneori aici cel mai simplu este să recunoști că nu ești foarte sigur de răspuns, dar te vei informa și vei comunica răspunsul ulterior). Fă o repetiție în fața unor prieteni, apoi cere-le un feedback onest și constructiv.

  • Hipnoterapia clasică de sugestie este o metodă eficientă de rezolvare a acestei probleme. Încă din anii ‘80, American Society of Clinical Hypnosis a evaluat rezultatele acestei terapii, estimând rata de succes în funcție de numărul de ședințe individuale, de la 45-50% după 3 ședințe individuale, până la 90% după 5 ședințe individuale. De asemenea, regresia hipnotică poate identifica sursa fricii de vorbit în public, fiind extrem de utilă atunci când această problemă afectează profund viața unei persoane.

În timpul unei sesiuni de hipnoză, vei fi ghidat către o stare de spirit extrem de relaxată, dar foarte conștientă. Această stare deblochează o zonă specială a creierului - subconștientul. Astfel vei ocoli mintea critică - mintea care analizează toate informațiile pe care le auzi - și lucrezi direct cu acea parte a minții care deține toate informațiile nesănătoase care generează frica de vorbit în public.

Dintre tehnicile de hipnoză avansată, regresia hipnotică este extrem de utilă atunci când această problemă îți afectează profund viața, așa vei putea identifica și vindeca sursa fricii de vorbit în public.  

  • Programare Neuro Lingvistica.
  • Psihoterapia cognitiv comportamentală.