Cum să îți menții silueta în perioada sărbătorilor

Dr. Isabela Hurjui 19/12/2019

Între Crăciun și Sf. Ion sunt aproape două săptămâni „de foc” pentru corpul și metabolismul tău. Dar știu câteva trucuri pe care le poți folosi, în așa fel încât să te întorci din această vacanță cu tot atâtea kilograme cu câte ai avut la începutul ei. Dacă ești interesat să le afli, citește acest articol până la sfârșit.

 

Perioada sărbătorilor de iarnă este mai provocatoare, decât orice altă perioadă din an, pentru silueta ta. Petreceri de sfârșit de an ale firmei, mese în familie, revelionul, petreceri după revelion și onomastici la începutul noului an, este o scurtă trecere în revistă a tentațiilor pe care le ai în perioada asta. Pe de altă parte o interzicere totală de participare la aceste evenimente, este puțin probabil că se va realiza și va conduce la creșterea frustării.

Am câteva soluții care te vor ajuta să treci cu bine peste perioada asta.

 

Ce să faci în zilele cu mese festive de acasă

  • în afara mesei festive propriu-zise, poți mânca înaintea ei cel mult o masă ușoară, de exemplu un iaurt
  • bea multă apă, adaugă încă un litru de apă peste canitatea necesară pentru tine într-o zi (35ml/kg corp/zi)
  • fă pauze între felurile de mâncare de minim 15 minute – de preferat mai mult
  • începe fiecare fel de mâncare cu una- două îmbucături de proteină
  • bea câte un pahar de apă între felurile de mâncare
  • dacă mănânci friptură, adaugă lângă ea o murătură ( în saramură, pentru că cele în oțet au adaos de zahar) și renunță la cartofi oricum ar fi gătiți ei
  • consumă cât mai puțin alcool, și alege un pahar maxim două de vin alb sec
  • mănâncă desert doar dacă este făcut în casă, iar atunci doar gustă din el de poftă.

 

Ce să faci la petrecerea firmei

De obicei la petrecerea firmei mâncarea vine sub formă de bufet suedez. Tentația este mare, mai ales dacă nu am mâncat nimic până atunci. Recomandarea mea este ca la petrecerea firmei să mergi după ce ai mâncat ( porția ta de mâncare sănătoasă).

Dacă nu ai reușit, atunci evită foitajele, minisandwich-urile și mai ales prăjiturile. Alege ceva din zona de brânzeturi sau de carne. Consideră fiecare tip de mâncare prezentat acolo ca un fel de mâncare și fă o pauză de 15 minute între ele.

Bea apă multă și cât mai puțin alcool, și alege tot vin alb și sec.

Și reamintește-ți că petrecerea asta nu este despre mâncare, ci o oportunitate să îți cunoști colegii și colaboratorii mai bine, să socializați și asta să vă ajute mai apoi să lucrați mai bine împreună.

 

Zile de „post” intermitent

De la Crăciun la Sf. Ion sunt 14 zile. La zilele astea mai poți adăuga cam încă 5 zile înainte de Crăciun, care includ cel puțin o petrecere de firmă și măcar un alt eveniment.

Ce îți recomand este ca să te programezi ca la o zi festivă să ai două zile de „post”. Ce înseamnă asta:

  • după o zi festivă, următoarea zi mănânc mai puțin – 2 mese- și mâncare ușoară: poate un iaurt și o supă de legume pregătită fără ulei. Și fără pâine.
  • dacă am avut 2 zile cu mese festive, atunci eu aleg să ca a treia zi să beau doar apă și să nu mănânc, sau dacă chiar îmi este foame: un iaurt.

 

Regula de aur!!!!

Bea mai multă apă -  dacă în mod normal ai nevoie de 3l de apă, în perioada asta consumă 4l!

 

Urmărește-mă în continuare: În articolul următor am să îți dau câteva idei de mâncăruri sănătoase pentru perioada sărbătorilor de iarnă.