Cum să îți protejezi sănătatea psihică pe timp de criză

Dr. Isabela Hurjui 28/07/2020

Perioada prin care trecem este pentru cei mai mulți dintre noi ceva nou, cu care nu ne-am mai confruntat. Nu este un articol despre pandemie, virus sau cum să ne protejăm sănătatea, cum să nu ne infectăm. Este un articol despre cum să ne protejăm sănătatea psihică, și prin asta sănătatea fizică, care pe termen lung va fi cu siguranță afectată de nivelul de stres la care suntem supuși. Dacă ești interesat să fii sănătos și după ce vor trece toate astea, am câteva idei pentru tine.

Sunt câteva luni bune de când suntem supuși constant la un nivel foarte crescut de stres. Ce cauzează stresul acesta, cred  că  știi deja: frica de moarte, frica de boală, și apoi nesiguranța, frica că nu voi mai avea o slujbă, sau că afacerea mea va da faliment și nu voi mai putea să îmi asigur traiul zilnic mie și familiei mele. Pe scurt, mesajele primite pe diferite canale sunt: „îți este pusă în pericol supreviețuirea”.

Problema este că la nivelul acesta de stres și perioada lungă de când îl resimțim există toate premizele, ca mai târziu, să producă afectarea organelor și boală fizică.

Cum se întâmplă asta? Bruce Lipton spune că mecanismele de dezvoltare și cele care răspund de protecție, nu pot funcționa la nivel optim în același timp. Orice ne pune în pericol sau reprezintă o amenințare la adresa supraviețuirii capătă prioritate față de repararea celulelor, țesuturilor și organelor. Suntem programați biochimic, spune Lipton, ca mai întâi să ne protejăm, și apoi să ne reparăm.

Și ce facem atunci? Pare o situației fără ieșire. Ei bine, vestea bună este că nu e chiar așa. Pentru că, redus la esența sa, stresul este o problemă de percepție, sau cum dau eu voie ca mediul să îmi controleze viața. Și nu eu sunt cea care spune asta, ci epigenetica.

Ce am constatat eu, este că pentru aproape nimeni nu sunt importante consecințele psihice și psihologice ale stresului în perioada asta. Așa că tu ești singurul care poți face ceva pentru tine.

Ce poți face? Iată câteva idei:

  1. Închide toate canalele de știri. Probabil că vei reacționa la asta, spunând că e bine să fim informați. Nu spun nu, dar în măsura în care informația asta e utilă pentru mine: poate despre condiții de plecare în străinătate, despre informații despre domeniul tău de activitate sau de interes. M-aș menține în ariile astea, și doar atunci când am nevoie de informația asta.

Altfel propunerea mea este fără știri, fără talkshow-uri, fără Facebook (aici am opțiuni de blocare sau de unfollow pentru subiectele pe care vreau să le evit).

Înainte de toată situația din acest an, un raport din 2018 al Asociației Psihologilor din America „Stress in America: The State of Our Nation” (Starea Națiunii) care spune că mai mult de jumătate din americani devin din ce în ce mai anxioși din pricina știrilor la care sunt expuși cu sau fără voia lor. Așa numitul burnout infromativ ca sursă a unei stări negative, a bifat în ultimii ani câteva succese remarcabile în ceea ce s-ar putea numi industria anxietății. Personal aștept cu interes studiile despre impactul știrilor și a strategiilor de comunicare din 2020, asupra psihicului la nivel mondial.

  1. Documentarele sunt o sursă bună de informare și o alternativă excelentă la știri. Dar, te rog, evită în perioada asta documentarele despre catastrofe de orice fel, și documentarele medicale.
  2. Plimbă-te o oră în fiecare zi, sau fă sport. Ia măsurile de siguranță pe care le crezi de cuviință, și ieși din casă, mergi într-un parc sau pur și simplu plimbă-te pe stradă. Poți să iei și o pereche de căști cu muzica preferată, sau cu o muzică de relaxare, sau cu un podcast pe o temă care te interesează (Atenție: NU despre Covid, nu despre viruși, nu despre epidemii, nu despre cum va resimți economia mondială ce se întâmplă în anul acesta!) Este o oră pentru aer și relaxare.
  3. Meditează în fiecare zi, sau pur și simplu stai cu tine și o muzică de relaxare 15-20 de minute seara și dimineața.
  4. Autoevaluează-ți nivelul de anxietate periodic. Observă, pe o scară de la 1 (= fără anxietate) la 10 (anxitate maximă, panică), unde este nivelul tău zilnic de anxietate. Pentru ce depășește 7, îți recomand să te adresezi unui specialist.
  5. Implică-te într-un proiect personal. Fă ceva care să îți facă plăcere și care să fie util pentru tine: poate vrei să construiești ceva în casă, sau vrei să faci un curs, poate un curs de dezvoltare personală, poate ai vrut mereu să pictezi, sau de ce nu, să scrii o carte.
  6. Întâlnește-te cu prietenii. Ia toate măsurile de siguranță, dar mergi să te vezi și să vorbești cu prietenii. Suntem ființe sociale și asta este o parte importantă. Dar te rog, orice discuție aveți, să fie COVID-free.

Nu în ultimul rând, dacă simți nevoia de a vorbi cu cineva despre asta sau despre sănătatea ta psihică în mod general, nu ezita să îmi scrii un mesaj pe pagina de Facebook. Cu cât identifici mai repede problema și vorbești despre ea, cu atât șansele ca ea să fie rezolvată, cresc.