Cum să te tratezi de stres?

Dr. Isabela Hurjui 09/10/2019

Având în vedere componenta subiectivă a stresului, strategiile de intervenție eficiente sunt cele personalizate, realizate după evaluarea minuțioasă a stresorilor și a tipologiei persoanei afectate de stres, iar în cazul efectelor severe ale stresului este nevoie de intervenția unei echipe multidisciplinare. Hipnoza poate fi un excelent instrument utilizat în terapia stresului, combinat cu tehnici de life coaching.

Termenul de stres, așa cum îl folosim acum, a fost inventat de Hans Selye (1936), care l-a definit ca fiind: „Răspunsul nespecific al organismului la orice cerere de schimbare”.

Modul în care resimțim stresul are o importantă componentă subiectivă. Pentru a înțelege mai bine voi face o analogie simplă: ați văzut poate filmulețe pe net cu oameni în carusel (Slingshot Ride)  la înălțimi foarte mari, o experință care implică multă adrenalină. Observați cum unii dintre ei strâng ochii tare, sau leșină, și cu siguranță abia așteptă să coboare pe pământ, jurând că nu vor mai repeta experiența. Pe de altă parte, alții râd, se bucură, și stau cu ochii larg deschiși, dorind să nu piardă nimic din experiența pe care le-o aduce această oportunitate.

Am folosit acest exemplu pentru a fi mai simplu de înțeles că strategiile de prevenire , dar mai ales de combatere a stresului sunt eficiente doar dacă sunt individualizate.

Sigur că sunt unele lucruri pe care, cumva, ar trebui toți să le folosim pentru a preveni apariția stresului sau pentru a-i diminua consecințele:

  • Dormi suficient! 7-9 ore de somn pe noapte asigură menținerea unui bun echilibru metabolic și hormonal al organismului
  • Fă mișcare! Nu vă trimit la sală, la Pilates, aerobic sau mai știu eu ce, ci vă sugerez 20-30 de minute de mers pe jos.
  • Adoptă un stil alimentar echilibrat și sănătos! Evită excesele alimentare sau de substațe excitante ( alcool, cafea, băuturi energizante, etc) și mănâncă cât mai puține (spre deloc) alimente procesate.
  • Râzi în fiecare zi!
  • Fă ce îți place! Ar fi ideal ca munca ta să fie legată de lucrurile care îți plac. Dacă nu este așa, fă-ți un hobby și fă din el al doilea job, nu în sensul în care să îți ocupe același timp, dar să îl faci constant, chiar dacă numai o dată pe săptămână.
  • Acordă-ți zilnic un timp numai pentru tine! Poți învăța și utiliza tehnici de respirație, vizualizare sau să meditezi, chiar și numai 10 minute pe zi.

Pentru combaterea stresului care îți afectează în mod neplăcut viața, strategiile de rezolvare sunt complexe și sunt eficiente doar dacă sunt personalizate.

În primul rând trebuiesc evaluate:

  1. nivelul de stres (există chestionare elaborate care măsoară acest parametru) și modul în care acesta te afectează.
  2. factorul sau factorii de stres din viața ta.
  3. mecanismele adaptative (coping) proprii.

Provenind din cope (= a face față - în limba engleză)  copingul   este definit ca efortul cognitiv și comportamental prin care o persoană face față (reduce, stăpânește sau tolerează) solicitărilor externe și/sau interne care îi depășesc resursele personale. Astfel, prin coping are loc o tranzacție între persoană, care are propriul set de valori și resurse, și mediu, care are propriile cerințe și constrângeri.

Există două mari tipuri de coping așa cum sunt definite de specialiști, fiecare dintre ele conducând la strategii diferite de abordare a stresului:

  1. copingul orientat spre rezolvarea problemelor – rezolvare dinamică
  • confruntarea – „m-am mobilizat cu toate resursele să rezolv aceată problemă”
  • căutarea suportului social – prin solicitarea de informații și suport emoțional
  • planificarea rezolvării problemei

 

  1. copingul orientat spre reglarea emoțională – rezolvarea în mod pasiv
  • distanțare (autodetașare) : ”am refuzat să mă gândesc a această problemă”
  • autocontrolul: efortul depus pentru autoreglarea emoțiilor
  • acceptarea responsabilității
  • evadarea/evitarea: consumul de alcool, consumul de substanţe psihoactive, de sedative, fumatul excesiv pentru a diminua încărcătura emoţională dată de stresor, refugiul în visare.
  • reevaluarea / gândirea pozitivă

În abordarea individuală a stresului, cele două tipuri de coping și strategiile aferente se întrepătrund.

După aceste evaluări se pot elabora strategiile individualizate de intervenție. În funcție de gravitatea efectelor stresului, abordarea este uneori multidisciplinară.

Hipnoza te poate ajuta să rezolvi stresul?

Din experiența mea personală, hipnoza este o modalitate excelentă de intervenție în situațiile în care sursa stresului este reprezentată de încrederea în sine, de public-speaking, managementul timpului și procrastinare, delegare de responsabilități, abilități manageriale sau abilități specifice unui loc de muncă, examene, etc.

Rezultatele cele mai bune în terapia stresului  le-am avut lucrând pe programe personalizate, care combină tehnici și instrumente de life coaching cu hipnoză clasică sau hipnoterapie regresivă.