DESPRE PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI

Dr. Isabela Hurjui 28/02/2020

Ai auzit poate, sau chiar ai experimentat pe propria piele următoarea experiență: „Vreau să slăbesc, am toate motivele să o fac (gâfâi când merg, mă simt judecat că sunt gras și știu că o siluetă armonioasă m-ar ajuta în multe aspecte ale mele ... și probabil și altele), am un plan și am început să acționez ( am o dietă, am cumpărat ce îmi trebuie, mi-am preparat mâncarea), dar dimineața în fața chioșcului cu pateuri cumpăr două merdenele și simt că e imperios necesar să le mănânc, și o și fac.”

Citește articolul acesta ca să înțelegi de ce se întâmplă asta și ce poți face pentru a depăși acest obstacol.

 

Hai să o luăm cu începutul. Fără să intru în detalii, amintesc pentru cei care încă nu știu asta, că mintea umană este alcătuită din trei părți: mintea conștientă, subconștientul și inconștientul, fiecare parte având funcții diferite.

Mintea conștientă „se ocupă” de raționament și analiză, logică, voință, activități noi și memoria de scurtă durată.

Pe de altă parte subconștientul „are în subordine”: memoria de lungă durată, emoțiile, programe, credințe, autocontrolul, și, atenție!!!, OBICEIURILE.

Cele două sunt separate de Factorul critic al minții conștiente (FCMC). FCMC este o parte a conștienței, care are rol de mecanism de filtrare. Cum face asta? Compară informația primită cu cea existentă, și decide apoi pe baza experienței dacă este acceptată (”adevărată”) sau respinsă („falsă”).

Referitor la afirmația de mai sus, e necesar să facem două precizări: prima se referă la faptul că prin „experiență” ne referim la „experiența subconștintului”, care constă din totatlitatea: emoțiilor, amintirilor, credințelor și programelor și a obiceiurilor noastre. Cea de a doua precizare este că prin adevărat sau fals nu vorbim de adevăruri universale ( cum ar fi ”există viață pe Pământ), ci de adevăruri raportate la percepția individuală.

Acum să revenim la obiceiuri și la slăbit. În esență, dar nu exclusiv, reușita procesului de slăbit este asigurată de schimbarea obiceiului de mânca nesănătos cu obiceiul de a mânca sănătos. Asta înseamnă că mâncatul sănătos trebuie să facă parte din realitatea ta.

Pentru ca un gând, un concept, o credință, un obicei să devină parte a realității tale, el trebuie să devină parte a subconștientului tău. Dar când să ajungă acolo ( vreu și știu că e necesar să slăbesc – de exemplu), se lovește de bariera care este FCMC, care nu recunoaște, să spunem, că mâncatul sănătos este un „adevăr” pentru tine. Și dacă tu, poate nu toată viața, dar în ultimii zece ani ai ales să mănânci produse nesănătoase, ăsta este ”adevărul” lui. Ba mai mult: dacă în drum spre muncă, în ultimii zece ani, eu m-am oprit și am cumpărat două merdenele, corpul meu reține mișcările care mă duc la chioșcul de la colț, și mă trezesc în fața vânzătorului, deși când am plecat de acasă am spus că am suficientă voință și nu am să fac asta. Asta și pentru că voința îți dă energie ca să faci un lucru, dar nu are rol în schimbările de lungă durată.

Acum după ce am explicat toate astea, vreau să spun că deși pare o situație fără soluție, nu este așa.

Una dintre soluții este hipnoterapia ( sau așa cum e larg folosită de publicul larg hipnoza). Rapidă și eficientă.

Am citit de curând o definiție a hipnozei dată Departamentul de educație al SUA: „Hipnoza este ocolirea Factorului Critic al Minții Conștiente și stabilirea gândirii selective acceptate”. Adică ce am nevoie ca să îmi formez un obicei nou, este să ocolesc FCMC și să ”plantez” acest obicei în subconștient, și astfel el să devină parte din realitatea mea, și prin aceasta să fie recunoscut ca „adevărat” de subconștient.

Concluzia: voința este necesară pentru a schimba un obicei, e punctul de plecare, însoțit și susținut de motivație. Dar în planul de acțiune trebuie să includ Hipnoterapia, pentru a-mi asigura succesul pe termen lung.

Cheia succesului unui proces de slăbire este să folosești Puterea Subconștientului tău!