EXERCIȚII PRACTICE PENTRU CREȘTEREA STIMEI DE SINE

Dr. Isabela Hurjui 09/11/2019

Îmbunătățindu-ți stima de sine, îți vei îmbunătăți starea generală de bine, vei fi mai încrezător și îți vei îndeplini cu ușurință obiectivele. Articolul de astăzi îți prezintă câteva sfaturi practice și unele exerciții pe care să le faci pe a avea o stimă de sine crescută.

Stima de sine crescută are câteva beneficii și avantaje importante. Astfel persoanele cu stimă de sine sănătoasă:

  1. Sunt mai puțin critice față de ei și de ceilalți.
  2. Sunt mai capabili să gestioneze stresul și să evite efectele secundare nesănătoase ale stresului.
  3. Sunt mai puțin susceptibile să dezvolte o tulburare alimentară.
  4. Sunt mai puțin susceptibili să se simtă lipsiți de valoare,să simtă vinovăție sau rușine.
  5. Au mai multe șanse să fie asertivi cu privire la exprimarea și obținerea a ceea ce își doresc.
  6. Sunt capabili să construiască relații puternice, oneste și sunt mai predispuse la părăsirea celor nesănătoase, toxice.
  7. Sunt mai încrezători în capacitatea lor de a lua decizii bune.
  8. Sunt mai rezistenți și capabili să să înceapă să aibă succes din nou după o perioadă dificilă, în care s-au confruntat cu dezamăgire, eșec sau obstacole.

 

Cercetătorul Dr. John M. Grohol, expert în studiul stimei de sine,  recomandă șase sfaturi practice pentru a-ți crește sentimentul de autovalorizare:

 

  1. Fă un inventar al stimei de sine pentru a avea un punct de plecare.

Scrie pe o coală de hârtie 10 din punctele tale forte și 10 dintre punctele tale slabe. Acest lucru te va ajuta să începi să dezvoltați o percepție cinstită și realistă despre tine însuți.

  1. Stabilește așteptări realiste.

Este important să stabilești obiective mici și accesibile, care să îți stea în putere să le atingi. De exemplu, stabilirea unei așteptări extrem de ridicate sau o așteptare că altcineva își va schimba comportamentul, este practic garantat că te va face să experimentezi un eșec, fără nicio vină a propriei persoane.

  1. Nu mai fi perfecționist și recunoaște atât realizările, cât și greșelile tale.

Nimeni nu este perfect, iar încercarea de a fi, va duce doar la dezamăgire. Recunoașterea realizărilor și recunoașterea greșelilor tale este modalitatea de a păstra o perspectivă pozitivă în timp ce înveți din greșelile tale și astfel te dezvolți.

  1. Cunoaște-te pe tine însuți.

Importanța cunoașterii de sine și de a fi în pace cu cine ești, nu este supraevaluată. Acest proces poate te va pune la încercare, sau vei face unele greșeli, dar  o călătorie pe care trebuie să o faci sârguincios cu scopul de a învăța și a te dezvolta permanent.

  1. Fiți dispus să îți modifici imaginea de sine.

Cu toții ne schimbăm pe măsură ce îmbătrânim și creștem și trebuie să ținem pasul cu noi în continuă schimbare dacă dorim să ne stabilim și să atingem obiective semnificative.

  1. Nu te mai compara cu ceilalți.

Să ne comparăm cu ceilalți este o capcană în care cădem extrem de ușor, mai ales astăzi cu social media și modul în care prezintă lucrurile, faptele și persoanele „lustruite” și „perfecționate”. Singura persoană cu care ar trebui să te compari cu tine ești tu (Grohol, 2011).

 

Metoda mea de lucru cu clienții pentru creșterea încrederii în sine și a stimei de sine îmbină lifecoaching, cu tehnici de introspecție și hipnoterapie, atât hipnoterapie clasică de sugestie cât și terapie prin hipnoză regresivă. Între sesiunile de terapie le dau clienților mei teme pentru acasă. Poți și tu să faci aceste exerciții, și notează periodic progresele pe care le-ai înregistrat.

  1. Cumpără un caiet sau o agendă. În fiecare seară notează acolo 3 calități ale tale, de exemplu: „Eu sunt frumoasă” „Eu sunt inteligentă”, „Eu am simț practic”. În fiecare seară adaugi alte 3 calități ale tale, diferite de ce ai scris până atunci, până ajungi la 100. În fiecare seară citește cu voce tare tot ce ai scris până atunci, repetând fiecare afirmație până o simți cu adevărat ca fiind adevărată. Când ajungi la 100 poți continua.
  2. Folosește aceiași agendă pentru a nota toate realizările tale de până acum. Celebrează fiecare realizare a ta.
  3. În fiecare seară notează toate lucrurile pe care le-ai făcut într-o zi. După ce ai notat tot ce ai făcut, ia-ți câteva minute să te feliciți, să te premiezi pentru tot ce ai făcut.
  4. Gestionează greșelile și eșecurile într-un mod pozitiv: evaluează ce ai fi putut face diferit pentru a reuși, astfel vei învăța multe lucruri despre tine și vei știi cum să acționezi într-o situație similară pentru a reuși. Notează tot ce ai învățat în agenda ta.
  5. Meditează în fiecare zi: pentru a-ți observa gândurile și a te detașa de ele. Cultivarea sentimentului de pace interioară te va conduce spre dezvoltarea stimei de sine sanatoase.
  6. Limitează utilizarea social media, contorizați în fiecare seară timpul cât stați departe de rețelele de socializare, și petrece timpul ăsta cu oamenii dragi din jurul tău.
  7. Practică tehnica afirmațiilor. Eu fac pentru fiecare client și împreună cu el propriul lui set de afirmații individualizat. Dacă simți că te pot ajuta cu asta, scrie-mi pe adresa de email isabela@iuppiter.ro
  8. Ține-ți obiectivele secrete, scrie-le pentru tine, fă un vision board. Din tot ce am citit pare că așa ai mai multe șanse să se îndeplinească.
  9. Petrece timpul liber doar cu oameni pozitivi.

Acestea sunt doar câteva din tehnicile care te pot ajuta să îți îmbunătățești stima de sine. Aștept cu drag și alte întrebări pe tema asta.