Jurnalul alimentar – un instrument eficient pentru reducerea greutății

Dr. Isabela Hurjui 13/06/2019

Jurnalul alimentar este o înregistrare zilnică a ceea ce consumi. Simplu de ținut, este un instrument eficient, dovedit clinic, pentru reducerea greutății. S-a dovedit foarte util și pentru conștientizarea cantităților și a tipului de produse pe care le consumi, precum și pentru conștientizare unor obiceiuri alimentare, și foarte, foarte  important a mâncatului emoțional.

Jurnalul alimentar este un instrument extrem de util pentru toți cei care doresc să își reducă greutatea, să fie mai supli, mai sănătoși, plini de energie și vitalitate.

De fapt este o înregistrare scrisă, cât mai exactă cu putință a tot ceea ce mănânci și bei în fiecare zi, notând orele și cantitățile. Foarte utile se dovedesc a fi și înregistrarea contextului în care ai mâncat (cu cine, unde, dacă făceai și altceva în acest timp, de ex. mai completai ceva pentru munca ta sau te uitai la televizor) și a emoțiilor pe care le aveai.

Din studiile efectuate, a rezultat că cei care țin un jurnal alimentar au rezultate mai rapide și de durată ale reducerii în greutate și ale echilibrării metabolismului. Asta pentru că ținerea unui jurnal te face să fii mai organizat cu viața ta și să conștientizezi mai bine cât exact și ce mănânci.

Important este să știi că trebuie să notezi acolo absolut tot ce ai mâncat: două bomboane de pe biroul colegei, niște covrigei din oficiu, ce ai ronțăit cât găteai pentru familia ta.

Jurnalul alimentar este un instrument pe care îl recomand tuturor, dar cu precădere clienților supraponderali care vin și spun: ”nu mănânc nimic toată ziua și mă îngraș!”.  Dacă te regăsești aici, ține jurnalul și vei avea o surpriză. Vestea bună este că absolut nimeni nu se îngrașă fără să mănânce. Și este bună, pentru că, după ce analizezi jurnalul tău după o perioadă de timp, știi ce ai nevoie să faci pentru a-ți reduce greutatea, pentru a avea un corp suplu și armonios, pentru a avea mai multă sănătate.

În cazul în care ți se pare dificil să ții un jurnal pe hârtie, poți ține acest jurnal pe telefon, aproape oricine are un smartphone acum.

 

Te invit să faci un exercițiu: ține un jurnal zilnic minim o săptămână.

De fiecare dată când mănânci ceva, ORICE (masă completă,  gustare sau doar ronțăi ceva) sau bei ceva, ORICE ( cafea, cea, apă, alcool, sucuri naturale sau bături carbogazoase), notează în jurnalul tău sau pe telefon urmatoarele:

  • ora la care ai mâncat;
  • produsul (aliment sau băutură);
  • cantitatea (aproximativ);
  • contextul (unde, cu cine, dacă în timp ce mâncai mai făceai și altceva: citit, uitat la televizor, sau doar lucrai ceva )
  • starea emoțională în care te aflai.

 

Este fundamental să fii complet onest în ținerea acestul jurnal.

Am avut o clientă pe care am rugat-o să țină un jurnal, exact așa cum ți-am povestit. A venit după 3 zile, și arătându-mi jurnalul zilei de dinaninte, mi-a zis:” ultimele bomboane pe care le-am mâncat, mi-a fost rușine să le trec!”

 

În cazul în care ții o dietă sau vrei să îți schimbi stilul de viață, recomandarea mea este să ții acest jurnal pe termen lung, pentru consolidarea rezultatelor tale.

Dacă te-ai hotărât să consulți un nutriționist, este foarte util să ții un astfel jurnal cam o săptămână înaintea programării pentru evaluarea nutrițională. La fel, și dacă te-ai hotărât să rezolvi problema kilogramelor în plus, prin hipnoterapie.

Aștept ca după ce faci acest exercițiu să îmi trimiți impresii ale tale sau chiar jurnalul (poate fi document, scanat sau fotografiat) pe email isabela@iuppiter.ro și după ce îl analizez îți voi trimite concluziile mele și strategia pe care trebuie să o abordezi pentru reducere greutății.