Limbajul și dieta (I)

Dr. Isabela Hurjui 24/09/2019

Există un anumit limbaj care este util să îl folosesc când țin o dietă, există cuvinte sau expresii pe care să le evit, mă ajută anumite exprimări? Răspunsul meu este: DA. Citește articolul de mai jos și ai să afli ce expresii ar fi util să le folosești, ce cuvinte să eviți și care sunt motivele pentru asta!

 

La începutul activității mele de Nutritional Coach și consilier Metabolic Balance, m-am străduit să-mi promovez programele și activitatea utilizând limbajul pe care eu îl știam potrivit pentru lucrul cu subconștientul. Rezultatele erau aproape zero. Până ce un prieten al meu mi-a spus un lucru fabulos: ”Dacă vrei să înveți pe cineva o limbă străină, îi dai un dicționar și un manual. Fă asta și pentru potențialii tăi clienți!”

Așa că am început să promovez programele ”ca toată lumea”, oamenii au început să vină, și eu am început să-i învăț limbajul ăsta pe cei care îmi deveneau parteneri în procesele lor coaching. De astăzi m-am gândit să te învăț și pe tine.

Mintea noastră este absolut fabuloasă și foarte puțin cunoscută încă. Subconștientul este acea parte a minții care ne definește întreaga noastră personalitate. Din primele momente ale vieții noastre (chiar din perioada intrauterină) începe sa adune informații din experiențele pe care le trăim și în special trăirile emoționale asociate cu lucrurile care se petrec în jurul nostru și ne face să reacționăm automat la întâmplări și persoane pe care le întâlnim in viața noastră.

Ceea ce trebuie să știi este că subconștientul reacționează și la propriile gânduri și cuvinte rostite, și ia lucrurile literar, sau mai exact nu înțelege noțiunea de ”Nu” și nici metafore.

Prima lecție despre limbajul dietelor se referă la două expresii:

  • ”vreau să slăbesc”. Ceea ce gândești tu spunând asta este vreau să fiu mai suplu, să am mai puține kilograme. Ce ”înțelege”  subconștientul:” vrea să fie mai slab” , și luând lucrurile literar ce rezultă: te simți obosit, lipsit de vlagă, sistemul tău imunitar e mai slăbit, atenția și concentrarea sunt dificile. Și poate recunoști unele din simptomele care te-au făcut poate să renunți la o dietă. Și nu vorbesc aici doar despre dietele drastice de înfometare, care chiar produc fizic astfel de simptome. Dar uneori sunt simptome pe care le ai și urmând diete echilibrate, doar pentru că repeți tuturor și mai ales ție: ”Vreau să slăbesc!”
  • a doua expresie, mai puțin folosită în limba română, dar totuși frecventă este ”vreau să pierd / sau am pierdut din greutate”. Bine. Hai să facem analogia asta. Mi-am pierdut inelul de la bunica, ce fac îl caut, poate obosesc și mă pun în fotoliu, și cum stau acolo îmi vine o idee despre unde ar fi, și iar pornesc să îl caut. Așa și cu kilogramele, le-am pierdut și spun asta despre ele, subconștientul mă pune să le caut, până le recuperez. O astfel de exprimare, alăturată programelor de supraviețuire înscrise în genele noastre, este una din cauzele apariției efectului yo-yo.

Cum mă exprim eu despre asta: ”Vreau să mă eliberez de kilogramele în plus” și vizualizez cum toate kilogramele astea sunt ca o haină grea de care mă dezbrac, doar pentru a mă simți mai bine, mai suplu, mai sănătos și mai fericit.

Urmărește-mă și voi reveni cu noi lecții despre limbajul în diete.