Mai multă apă, mai puțin efort

Dr. Isabela Hurjui 18/11/2019

Vrei să te bucuri cât mai repede de silueta ta perfectă? Îți spun un secret: Bea apă! Numeroase studii efectuate asupra persoanelor care au urmat o dietă pentru pierderea în greutate sau pentru menținerea greutății,  sugerează că un consum crescut de apă se asociază cu un efect de reducere a greutății. Pentru a lua conștient decizia de a consuma mai multă apă, în acest articol îți voi spune cum apa poate să îți fie de ajutor.

 

Un număr important de studii științifice demonstrează că apa te ajută să slăbești mai ușor. Și m-am gândit să împărtășesc cu voi aceste informații.

 

Apa ajută în dietele pentru reducerea greutății prin mai multe mecanisme.

  • Apa consumată înainte de mese reduce apetitul și stimulează în mod natural senzația de sațietate.

Studiile pe care le-am găsit legate de consumul de apă și reducerea apetitului au fost efectuate pe adulți și persoane în vârstă obeze. Rezultatele au arătat că persoanele care au băut apă înainte de masă, au pierdut în medie cu 2 kg mai mult în 3 luni, față de ceilalți.

Mai rămâne o întrebare: apă rece sau călduță?

Cei care spun să bei apă rece (chiar cu gheață), motivează acest lucru prin efortul energetic pe care îl face organismul pentru a menține constantă temperatura corpului, adică consumi mai multe calorii.  Ceilalți, care susțin consumul de apă călduță au mai multe beneficii pe care expun, dar fără o explicație clară.

Personal de cele mai multe ori beau apă la temperatura camerei, dar aleg uneori și apă rece. Mi se pare mult mai important să ne concentrăm pe cantitatea optimă de apă care este necesară să o consumăm zilnic (35ml/kg corp/zi)

  • Consumul de apă crește cantitatea de calorii consumată de organism

Unele studii au relevat că 0,5 litri de apă consumați poate crește cantitatea de calorii arse timp de cel puțin o oră. Unele studii arată că acest lucru poate duce la o pierdere modestă în greutate pe termen lung.

 Un alt studiu a urmărit femei supraponderale timp de 12 luni. În acest timp nu au modificat nimic în stilul alimentar, cu excepția cantității de apă consumată zilnic. Acestea au înregistrat scădere în greutate, probabi legată doar de consumul de apă. 

Câteva studii au monitorizat persoanele supraponderale care au băut 1-1,5 litri de apă zilnic timp de câteva săptămâni. Au descoperit o reducere semnificativă a greutății, a indicelui de masă corporală (IMC), circumferința taliei.

 

  • Consumul de apă este corelat cu reducerea aportului caloric și reducerea riscului de obezitate.

Apa are zero calorii. Consumul de apă asociat cu excluderea băuturilor carbogazoase, precum și reducerea apetitului menționată mai sus, reduc aportul caloric.

Importanța consumului de apă este o componentă dietetică care trebuie promovată, dar trebuie înțeles mult mai mult care este rolul său într-o dietă sănătoasă. Ținta promovării apei și a opțiunilor de alimentație sănătoasă ar trebui să se concentreze pe copii. Un studiu efectuat în Germania, a demonstrat că instalarea de țâșnitoare de apă în 17 școli, împreună cu promovarea consumului de apă, doar într-un an a scăzut cu 31% riscul de supraponderabilitate al elevilor, față de grupul de control.

Sursa: www.ncbi.nlm.nih.gov/