Mâncatul inconștient vs. Mâncatul conștient

Dr. Isabela Hurjui 13/11/2020

 În materialul de astăzi vă voi prezenta atât diferențele dintre mâncatul inconștient și mâncatul conștient, cât și ce reprezinta acești doi termeni cu care probabil nu ești obișnuit sau de care nu ai auzit până acum, deși ți se întâmplă zilnic, cu fiecare gustare pe care o iei. Așadar, dacă ești interesat de acest subiect interesant care oferă răspunsul la multe întrebări referitoate la "de ce ma ingras" sau "de ce mănânc mai mult decât e nevoie", pune pe pauză ceea ce faci acum și ia-ți 3 minute din timp pentru a citi mai departe.

Percepția referitoare la procesul de reducere a kilogramelor (slăbitul mai pe românește spus) este diferită pentru fiecare dintre noi. Așa încât pentru unii dintre noi este mai ușor, pentru alții dificil. Factorii care influențează acest proces sunt multiplii. Astăzi îți vorbesc despre o componentă a obiceiurilor care sunt parte a stilului de viață, ceva ce eu numesc „mâncatul conștinent”.

Pentru a înțelege mai bine, vreau să îți spun ce este „mâncatul inconștient”:

  • Trăim într-o „furtună informațională” care ne-a făcut să ne pierdem contactul cu corpul fizic.
  • La birou, în același timp în care mâncăm, răspundem la telefon, email, îndeplinim task-uri.
  • Acasă vorbim la telefon, stăm pe rețelele de socializare, computer sau televizor
  • Mâncăm de multe ori pe fugă sau în picioare, astfel încât nu permitem creierului să înregistreze faptul că „mănâncă”
  • Nu suntem atenți la senzația de foame, și ronțăim „pe pilot automat” între mese.

Făcând toate aceste lucruri nu îi dăm voie creierului să proceseze informația corectă despre foame, sațietate și acțiunea de a mânca. Iar toate astea conduc la ingerarea de cantități de mâncare mai mari decât îmi sunt necesare, asociate de cele mai multe ori cu hrană nesănătoasă.

Prin comparație vreau să ne referim la „mâncatul conștient”:

  • stomacul este responsabil doar pentru 40% din senzația de sațietate, restul de 60% revenind creierului
  • Mănâncă doar când îți este FOAME, și mă refer la foamea pe care o resimți la nivelul stomacului, dar am să revin la asta în altă postare
  • Așează-te la masă (dacă ești la birou mănâncă într-un spațiu destinat pentru asta, iar dacă nu ai un astfel de spațiu închide calculatorul și anunță-ți intenția)
  • Mănânc doar când îmi este FOAME
  • Mestecă încet
  • Bucură-te de mâncare folosind toate simțurile tale: vezi mâncarea și observă culorile, miroase, simte gustul și textura
  • De preferat este ca masa să dureze minim 30 de minute (în senzația de sațietate este implicat Peptidul YY; PYY) eliberat de celulele jejunului si colon ca răspuns la ingestia de hrană, care este in mod deosebit sensibil la proteine

Dacă vrei un prgram personalizat de coaching nutrițional programează-te direct de pe SITE, cu un CLICK AICI sau scrie la adresa de e-mail office@iuppiter sau la telefon 0786233288.

Nu uita de oferta noastră pentru programul Metabolic Balance. Recent am implementat un nou sistem de plată. Află mai multe direct de pe pagina noastră de FACEBOOK Iuppiter Therapy.