PENTRU CINĂ AI MAI MULT TIMP (idei de rețete)

Dr. Isabela Hurjui 02/11/2019

Dacă micul dejun e poate pe fugă, pentru că întârzii la muncă, pentru prânz trebuie să îți faci timp între sarcinile de la birou, cina trebuie să fie o bucurie. Știu că ești obosit, dar meriți asta.

 

Dimineața mănânc un iaurt cu fruct sau o mandelată și de cele mai multe ori la prânz o salată. În schimb, seara, ca o celebrare a zilei care a trecut, aleg să mănânc mâncare caldă, gătită de mine, atunci când nu mănânc în oraș. Și eu ajung obosită acasă, așa că îți voi da câteva idei de cină, pentru care timpul de preparare nu este mai mare de 30 de minute.

 

  1. Pește cu legume

Îmi place să aleg pentru cină un pește gustos: somon sau macrou. (150 grame de pește)

Somonul îl gătesc la grătar cu sare și suc de lămâie. Macroul îmi place să îl fac la cuptor, tăiat rondele, cu usturoi, o felie de roși și dafin, la cuptor, Nu durează mult, dar e foarte gustos. Cât se fac astea, fierb un pic conopidă cu dovlecei (150 grame legume), îi dau prin blender cu ceva condimente, și fac un piure.

 

  1. Vită la grătar cu salată verde

100-150 grame de mușchi de vită la grătar cu 150 grame de salată verde, o lingură de ulei de in, sare, condimente, și oțet balsamic alb.

Îmi place carnea puțin în sânge, salata o rup, nu o tai, pun o ridiche sau o roșie cherry tăiată pentru culoare, adaug mărar sau pătrunjel, piper verde pentru că e mai aromat, și în mai puțin de jumătate de oră cina este gata.

 

  1. Creveți cu unt

Creveți congelați, usturoi, unt sau ulei de măsline, sare. Se trag la tigaie. Îi mănânc cu salată lollo rosso sau salată iceberg asezonată cu lămâie.

Întodeauna îmbin gust, culoare, textură. Să ne bucurăm de a mânca, să mâncăm conștient și să conștientizăm că mâncarea sănătoasă are gust.

Pentru că tot am amintit de lămâie, atunci când o folosesc la gătit, la masa respectivă nu mai mănânc porția de fructe!

 

  1. Ciuperci

Așa cum am spus masa trebuie să fie echilibrată, adică să ai proteine, lipide și polizaharide. Ciupercile care au o cantitate mai mare de proteine la 100 grame, sunt pleurotus și ciupercile shitake.

Eu aleg să pregătesc câteodatăpentru masa de seara, un mix de ciuperci shitake (150 grame – cantitate nepreparată) și champinioane (150 grame – cantitate nepreparată), ceapă verde și mărar, pătrunjel și piper.

 

  1. Salată cu ouă

Fierbi 2 ouă, le amesteci cu legume: roșii, castraveți, ridichi, ceapă verde (cam 150 grame), ulei de in și orice condimente vrei tu să adaugi acolo.  Poți alege să fierbi și să adaugi în salată și un cartof mic (100 grame). Dacă îți place poți să pui și o lingură de oțet balsamic alb.

 

Cina pentru mine, gătită sănătos, de mine, e o recompensă. Recompensa nu e mâncarea, recompensa este timpul pe care mi-l acord mie, să gătesc, să mănânc, să mă bucur de tot ce am realizat într-o zi.

Planul de mese este foarte important. Te ajută să nu mai iei decizii în fiecare zi și să respecți mai ușor noul stil alimentar. Seara, în timp ce gătesc cina,  eu îmi prepar și prânzul pentru a doua zi. Câștig timp și îmi fac viața mai ușoară.

Știi ce cred că mai este important să faci seara? După ce mănânci cina, gătită de tine poate, fă o listă cu toate lucrurile pe care le-ai făcut sau realizat în ziua aia. Și bucură-te de fiecare zi și celebrează toate realizările tale de peste zi!