PLANUL DE MESE ȘI LISTA DE CUMPĂRĂTURI

Dr. Isabela Hurjui 23/10/2019

Decizia de a urma o dietă și de a reduce kilogramele în plus este una conștientă. Dar întotdeauna spun că asta nu trebuie să fie un chin, o dietă trebuie să fie de fapt un stil alimentar sănătos, mâncarea trebuie să fie gustoasă, și  putem folosi orice instrumente care să ne ajute. Astăzi vom vorbi despre planul de mese și lista de cumpărături.

 

Dacă ai hotărât să urmezi o dietă și să îți schimbi stilul alimentar, te felicit. Astăzi o să vorbim despre două instrumente care îți vor ușura acest demers.

Indiferent că urmezi o dietă general acceptată sau ai un plan de nutriție personalizat, primul lucru pe care trebuie să îl faci este PLANUL DE MESE.

Ce este PLANUL DE MESE:

În acord cu dieta ta, îți faci un plan al meselor pentru următoarelor 7 zile. Acum din perspectiva mea, orice adult sănătos are nevoie de maxim 3 mese pe zi, cu pauze de cel puțin 5 ore între mese, și un raport echilibrat al principalilor nutrienți alimentari. Dar pentru ce spun astăzi nu asta este cel mai important. Orice dietă alegi, planul de mese este foarte util.

Cum se alcătuiește PLANUL DE MESE:

În raport cu dieta ta, treci într-un tabel compoziția meselor din următoarele 7 zile: mic dejun, prânz și cină, eventual, acolo unde este cazul gustări. Poți trece, cumva separat, cu scopul de a monitoriza, și cantitatea de apă necesară să o bei în raport cu greutatea ta în kilograme și/ sau alte condiții de sănătate.

La ce îți folosește:

  • știi exact ce conțin mesele tale pentru următoarele 7 zile, și nu va trebui să decizi asta în fiecare dimineață, sau să uiți să o faci.
  • poți să îți faci o listă de cumăpărături pe 7 zile sau mai puține, și să cumperi aceste alimente.
  • știind care este programul tău de lucru, poți să îți pregătești de seara, cel puțin micul dejun și prânzul.
  • pregătind din timp mesele, asigurându-te în fiecare seară că ai micul dejun și prânzul pregătit pentru a doua zi, vei fi ferit de a decide pe loc ce mănânci (adică vei fi ferit de tentații ) și vei putea elimina unele din principlele motive pentru care oamenii ocupați renunță la programele de reducere a greutații: „nu am timp, sunt la muncă și mănânc ce găsesc”. Dacă seara pregătești ce ai nevoie pentru a doua zi dimineață și la prânz, atunci grija asta dispare și mâncatul conștient e mult mai simplu.
  • Nu trebuie să cumperi, trebuie să îți pregătești. Și crede-mă, este mai simplu decât crezi. Programul subconștient al timpului lung petrecut în bucătărie este determinat de ce ne spuneau bunicile noastre. Chiar dacă nu sunt un fan al tehnologiei, în ceea ce privește timpul petrecut în bucătărie, aici este de folos, făcând ca pregătirea mâncării să fie foarte simplă. Dacă nu știi și vrei să te învăț câteva trucuri, scrie-mi și îți spun cu drag.

 

După ce ai un plan de mese, trebuie să mergi la cumpărături. Pentru asta este utilă, chiar necesară, o LISTĂ DE CUMPĂRĂTURI.

Iată câteva motive pentru care este utilă/necesară o LISTĂ DE CUMPĂRĂTURI mai ales când e vorba despre alimente:

  • Te împiedică să cheltui mai mulți bani, achiziționând produse care nu îți sunt de folos.
  • Te ferește să devii victima strategiilor de vânzare din supermarketuri. Dacă nu știai aranjarea produselor în marile lanțuri comerciale are la bază studii psihologice și comportamentale, al căror obiectiv este creșterea vânzărilor, și în nici un caz satisfacerea dorințelor consumatorilor, mai ales a celor legate de alimentația sănătoasă.
  • Te face să rămâi focusat pe intenția ta de a face o schimbare în viața ta și în alimentația ta.

Ce rezultă?  Un coș de cumpărături mai ieftin, cu exact cantitatea necesară de produse benefice pentru tine.

Câteva sfaturi utile:

  • De la acest moment fă o listă cu alimente ori de câte ori mergi

să cumperi mâncare.

  • Și, foarte important, cumpără doar ce este pe această listă!
  • Când îți faci lista, e bine să treci acolo și cantitățile de care ai nevoie. În funcție de frecvența cu care mergi la cumpărături, stabilește aceste cantități, ținând cont de faptul că este bine să consumi produse cât mai proaspete.
  • Să nu mergi niciodată să cumperi alimente atunci când îți este foame!

Dacă la lista de alimente adaugi și alte produse de care ai nevoie, vei observa că săptămânal vei cheltui cel puțin 100 de lei mai puțin.