PRIMUL PAS

Dr. Isabela Hurjui 31/10/2019

Într-un articol precedent am vorbit despre momentul ideal pentru începerea unei diete sau pentru schimbarea stilul alimentar. Concluzia era că momentul ideal este astăzi, acum. Nu luni, nu din prima zi a lunii următoare, nu de la întâi ianuarie. Dar ce trebuie să faci prima dată, care este primul pas?

 

Care este primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce ai luat decizia de a-ți schimba stilul alimentar?  Planul de mese? Lista de cumpărături? Sunt printre primele, dar nu este primul pas pe care să îl faci.

 Prima dată : Elimină din casă tot ce nu are legătură cu decizia ta de a mânca conștient și sănătos.

Începe prin a aduna din casă și din frigider toate alimentele cu conținut mare de carbohidrați sau intens procesate. Aruncă un ochi și pe lista de mai jos:

  • Amestecuri de condimente de tip Vegeta, Delikat sau amestecuri de condimente de genul: ”condimente pentru pește” , ”condimente pentru carne la grătar”, etc. Asta pentru că ele conțin foarte multă sare și amelioratori de gust foarte nocivi pentru sănătate sau siluetă. Fă propriile amestecuri, cumpărând condimentele proaspete acolo unde se poate, doar uscate ( de exemplu în cazul piperului, cumpără piper boabe). Asta se aplică și altor condimente măcinate.
  • Mezeluri de orice fel.
  • Zahăr sau orice fel de îndulcitori de orice fel , sintetici sau sirop de agave.
  • Sucuri și băuturi carbogazoase de orice fel.
  • Sosuri și dressing-uri pentru salate.
  • În fapt este vorba de alimente intens procesate, cu adaosuri
  • de conservanți, amelioratori de gust, zaharuri.

Lista este mult mai lungă, dar mâncând conștient o să ai propria ta listă.

Și nu uita să pui și rezerva secretă de ciocolată sau altceva asemănător, dacă ai așa ceva.

Ai remarcat poate că nu am spus aruncă din casă toate astea.

Știu că există la nivel subconștient, pentru mulți dintre noi, programe de tipul: ” e rău să arunci mâncare”, ”să nu arunci pâinea că o să sărăcești” ”tu arunci mâncare și sunt miliarde de oameni care suferă de foame”, ”trebuie să mănânci tot din farfurie”, care se extrapolează la ”trebuie să mănânci tot ce ai în frigider sau cămară”.

Fă un mic exercițiu de introspecție, și dacă regăsești astfel de programe, fă un pachet cu toate alimentele nepotrivite pentru tine,și donează-le ( un om bătrân pe stradă, un copil necăjit, o familie cu mulți copii...) sigur ai văzut, ai auzit sau știi pe cineva pe care o să îl ajuți astfel. Le spun totodată clienților mei, să pună lângă și niște fructe sau orice altceva consideră ei de folos, din lista lor de alimente potrivite. 

Știu ce o să zici: ”familia mea vrea să consume aceleași alimente ca până acum, deci nu o să pot să fac arunc tot”. Eu stau în casă cu mama, care nu dorește să își schimbe modul de a mânca și are alimentele ei preferate. Ce am făcut, și ce poți face și tu, am personalizat rafturile din dulap și frigider, separând alimentele mele de restul. Știu care este raftul meu și asta mă ajută să mă feresc de tentații.