Rețete tradiționale adaptate: Ardei umpluți

Dr. Isabela Hurjui 01/11/2019

Mâncarea românească tradițională este foarte bună și gustoasă. Dar uneori cam grasă și în combinații care nu respectă principiile stilului meu alimentar. Așa că am decis să încerc să adaptez unele rețete ca să mă pot bucura de mâncărurile copilăriei. Astăzi vă prezint rețeta mea de ardei umpluți.

Povestea rețetelor tradiționale adaptate a pornit într-o sâmbătă în care m-am trezit cu o poftă „nebună” să mănânc ardei umpluți. Acum pentru cârcotași nu știu dacă rețeta de ardei umpluți este originară din România și nici nu prea sunt interesată de asta. Pentru mine faptul că o gătea bunica o face foarte tradițională. Deci fără polemici gastronomicesmile.

Acum pofta era acolo și după ce am terminat de băut cafeaua, deci am hotărât: ardei umpluți să fie! Mintea conștientă procesa însă: orez, mâncare grasă, nu e sănătos, iar din experiența personală orice „derapaj alimentar” vine cu dureri de cap și balonare. Și brusc mi-a venit ideea să gătesc altfel.

Așa că am pornit la piață. Primul drum l-am făcut la tarabe, acolo am ales niște ardei grași nu prea mari (în cratița mea încap cam 8 bucăți), câteva roșii ( să vă învăț ceva : la piață puteți cere să le gustați și așa știți exact ce cumpărați!) și o legătură de pătrunjel verde. O ceapă aveam acasă.

Apoi am mers la măcelărie să cumpăr carne tocată. Nu cumpăr niciodată carne tocată amestecată de măcelar (pentru că în amestecurile astea este mai multă carne de porc și grăsime, decât carne de vită). Iau separat carne tocată de vită și carne tocată de porc, iar proporția pe care o folosesc este 2/3 vită și 1/3 porc. Pentru câți ardei aveam îmi trebuiau cam 600-750 grame de carne în total.

Ajunsă acasă am spălat și curățat ardeii. Apoi am tăiat mărunt o ceapă și verdeața. Am amestecat carnea de vită cu cea de porc, cu ceapa, verdeața, sare și piper după gust. Am umplut ardeii și din roșii am tăiat câte un „capac” pentru fiecare ardei. Poți renunța la roșii, dar mâncarea trebuie să arate frumos, tot bunica m-a învățat. I-am pus în cratiță la foc mic și au fiert singuri, singurei.

Observați că nu am pus orez și nu am adăugat nici o picătură de ulei, pentru că este suficientă grăsimea din carnea de porc tocată.

 Puteți să îi mâncați așa, sau cu iaurt de capră 3% grăsime,  în loc de smântână.

Poftă bună! Gustos și sănătos!

Ingrediente:

  • 8- 10 ardei grași
  • 500 grame carne tocată vită
  • 250 grame carne tocată porc
  • 1 ceapă
  • 1-2 roșii
  • sare, piper, verdeață