”Sabotorii” dietelor

Dr. Isabela Hurjui 05/07/2019

Reducerea greutății presupune pentru o persoană pe lângă modificarea alimentației în acord cu nevoile propriului organism și metabolism, și conștientizare și modificarea unor obiceiuri alimentare.

”Nu te aștepta, ca făcând lucrurile în același fel, să obții rezultate diferite!”

Iată de ce fac referire la această afirmație: mi s-a întâmplat destul de frecvent în cadrul programelor de reducere a greutății, mai ales la primele întâlniri, să fiu martora rezistenței la schimbare a clienților. Fraze de tipul : ”nu vreau să îmi schimb stilul de viață” sau „nu am cum să fac asta”, le aud frecvent în practica zilnică.

Cel mai frecvent o astfel de afirmație, se referă la programul de muncă, la orarul meselor, iar pentru unii dintre noi la relația pe care o avem cu exercițiile fizice și mișcarea.  Cu siguranță, fiind conștientizate, aceste ”obiceiuri” pot fi modificate sau adaptate, în așa fel încât, să își atingi obiectivele de greutate, siluetă și sănătate.

Există însă o serie de,  să le numim generic, ”obiceiuri”, de care cel mai adesea nu suntem conștienți.  Ei sunt ”dușmanii din umbră” care ne fac probleme mari, iar noi nici nu realizăm că ne însoțesc în fiecare zi și ne sabotează.

Obiceiurile alimentare sunt de multe ori responsabile pentru ”eșecul” în realizarea obiectivului tău de reducere a greutății. De aceea este foarte important să fie identificate și rezolvate.

Unele din cele mai frecvente probleme (și nu sunt doar acestea) pe care le-am identificat în munca de consilier Metabolic balance®sunt:

  • Dependența de dulciuri ( poate cel mai adesea de ciocolată sau înghețată, dar sunt și alte dulciuri pe lista asta).  Eu încadrez tot aici, și tratez în același fel, și dependența de  produse de patiserie, pe care clienții, de cele mai multe ori, nu le percep ca fiind dulciuri.
  • Ronțăitul (snack-uri) – de cele mai multe ori acest obicei este conștientizat de client, doar ținând un jurnal alimentar.
  • Mâncatul emoțional. Foamea emoțională este un subiect complex, iar aici doar amintesc de el, într-o enumerare, nici ea completă, a problemelor cu care ne confruntăm într-o dietă. S-a scris și se va scrie încă mult pe această temă, pe măsură ce vom afla mai multe despre cum funcționează corpul și mintea noastră, și pe măsură ce vor fi dzvăluite tot mai multe din secretele șubconștientului. În primă fază însă, descoperirea acestui sabotor se poate face concentrându-ți atenția pe corpul tău șu analizând de fiecare dată senzația de foame pe care o ai, în așa fel încât să faci diferența între foamea fizică și foamea emoțională. Rezolvarea acestei probleme este complexă și ea, și din perspectiva mea este nevoie de o abordare holistică.

Pentru o persoană care s-a confruntat cu dificulăți în ținerea unei diete și modificarea unui stil de viață e important:

  • Să conștientizeze/ identifice cauzele ”eșecurilor” anterioare;
  • Să știe că nu este singurul care se confruntă cu astfel de probleme;
  • Și cel mai importante este că toate se pot rezolva.

Cele mai bune soluții pentru descoperirea acestor ”sabotori” sunt: jurnalul alimentar, exercițiile de introspecție, sesiuni de consiliere și coaching alimentar, mâncatul conștient, terapii cognitiv-comportamentale.

Pe lângă programe de nutriție personalizate, am obținut rezultate foarte bune în astfel de cazuri folosind ședințe de hipnoterapie sau sesiuni de regresie hipnotică, precum și programe holistice. 

La toți acești factori, se mai adaugă încă unul: anturajul, iar uneori și familia. Vei remarca în jurul tău mereu persoane care  îți vor spune că ai mai încercat asta, că nu ai voință, că dietele sunt un alt mod în care unii profită de naivitatea ta. O altă categorie sunt cei care te tentează cu diverse  ”mâncăruri gustoase”, deși tu ți-ai declarat intenția fermă de a schimba modul în care mănânci și de a reduce greutatea ta.  Acești ”sabotori” au față umană și frecvent prietenoasă și iubitoare.  Există o serie de strategii și pentru această problemă. Curând voi veni cu un articol pe această temă.