Și tu ai luat kilograme în plus pe durata pandemiei?

Dr. Isabela Hurjui 22/07/2020

Și tu te-ai îngrășat de când cu pandemia? Dacă vrei să știi de ce, și mai ales ce ai de făcut, citește mai departe.

Ceea ce ni se întâmplă este o situație nouă, cu care nu ne-am mai confruntat niciunul dintre noi. Felul în care am reacționat a fost și este diferit pentru fiecare dintre noi. Dar fiecare mod de reacție are și consecințele sale, iar în unele cazuri, consecința se traduce în kilograme în plus.

De ce ne-am îngrășat? Pe de o parte s-au activat mecanismele ancestrale de supraviețuire, pentru că deși umanitatea a evoluat, aparatul nostru genetic este similar cu al strămoșilor noștrii de acum 300 - 400 000 de ani. Dar asta este doar o față a problemei, pe care o voi dezbate în alt articol.

Ceea ce s-a manifestat, mai curând însă, a fost și este mâncatul pe fond emoțional. Acum, mâncatul compulsiv și emoțional nu a apărut o dată cu pandemia, el exista și înainte, va exista și după, pentru că este o modalitate frecventă de a reacționa la stres, a omului modern. Statisticile spun că, în mod normal, cam 40% din oameni, reacționează la stres mâncând compulsiv. Părerea mea personală, este că în perioada asta, cumulat cu activare programelor de supraviețuire, procentul este mult mai mare, și creșterea se datorează furtunii de emoții care ne-au fost provocate de această situație: furie, frustare, neputință, frică, inutilitate, și lista poate continua.

Fără a explica mecanismele complexe psihologice, biochimice și neuro-hormonale care stau la baza mâncatului emoțional, foarte simplist explicat, el acoperă un gol emoțional sau crează pe tremen scurt o reacție de plăcere.

Foarte des, în cabinet, aud mănânc când sunt furios, mănânc de nervi, mănânc când sunt singur, sau pentru că sunt singur și trist, mănânc de plictiseală.

Mâncatul emoțional are câteva caracteristici:

  • Mănânci și dacă nu îți este foame, se întâmplă să simți nevoia de a mânca chiar dacă abia te-ai ridicat de la masă.
  • Pe lângă faptul că mănânci, deși organismul tău nu are nevoie, ceea ce mănânci este dăunător pentru sănătate prin cantitatea de carbohidrați și grăsimi. Mâncatul emoțional este asociat cu pofta de dulciuri, produse de patiserie, făinoase, pizza, produse fast-food sau orice altceva ce poți ronțăi, ca de exemplu chipsuri.
  • Deși te simți sătul, continui să mănânci, de multe ori până termini platoul de prăjituri sau punga de chipsuri, iar în unele cazuri tot ceea ce ai prin casă.
  • De cele mai multe ori, plăcerea este de scurtă durată, pentru că la final apare un sentiment de vinovăție.

Una dintre responsabilitățile subconștientului este aceea de a mă proteja, în orice situație. Și o face de fiecare dată, doar că nu alege întotdeauna calea cea mai sănătoasă sau mai bună pentru mine. Și mâncatul emoțional este o formă de „protecție” a subconștientului, îi onorez intenția, dar odată ce conștientizez asta, e momentul să fac ceva, pentru a-mi onora corpul și sănătatea.

Primul pas este să identific declanșatorul mâncatului emoțional. Pentru asta, cel mai simplu este să țin un jurnal alimentar, în care pe lângă ce mănânc, să notez și circumstanțele (unde am mâncat, cu cine, ce se întâmpla atunci) și emoția pe care o simt în acea situație.

Un mic pont pe care ți-l dau este că dacă emoția ta este de furie sau frustare, mergi mai adânc cu introspecția, pentru că întotdeauna în spatele acestora se găsește sursa reală. Poate fi neputință, poate fi nedreptate, doar observă mai profund care este sentimentul care declanșează mâncatul emoțional.

Următorul pas este să vindeci. Aiciîți recomand să apelezi la un specialist, o terapie și un terapeut cu care rezonezi.

Modalitatea cea mai eficientă, din punctul meu de vedere, de eliminare a mâncatului emoțional, este identificarea și tratarea sursei emoției. O terapie rapidă și eficientă în astfel de situații este hipnoza regresivă. Dar așa cum am spus, tu ești cel care alege terapia potrivită pentru tine.

În paralel cu vindecarea, îți recomand să îți construiești o strategie pentru reducerea stresului din viața ta.

Dacă te-ai recunoscut în unele din lucrurile pe care le-am scris aici, dacă vrei să rezolvi problema asta și dacă simți că rezonezi cu terapiile care accesează puterea subconștientului, nu ezita să mă contactezi.