Slăbește alături de un grup: e mai ușor!

Dr. Isabela Hurjui 04/02/2020

Numeroase studii clinice au demonstrat că persoanele supraponderale care, pe lângă un regim alimentar, au participat și la ședințe de terapie de grup, au avut rezultate mai bune în ceea ce privește reducerea în greutate, dar și menținerea greutății după terminarea terapiei. Terapia de grup sau participarea la un grup de susținere este un instrument care te poate ajuta și pe tine să slăbești mai repede și mai ușor. 

 

Thomas Wadden, doctor, profesor de psihologie la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania, specialist în obezitate, afirmă: „Grupurile oferă într-adevăr pacienților un sentiment de universalitate - au o problemă pe care o împărtășesc alte persoane ...Există un sentiment de sprijin al grupului. Oamenii își oferă sugestii unul pentru celălalt."

Iată câteva date despre terapia de grup în obezitate:

 

  • În anul 2001 a fost publicat un studiu (J Consult Clin Psychol.2001 Aug;69(4):717-21) ce a examinat efectele potrivirii participanților la tratamente pentru obezitate pe baza preferințelor lor pentru terapie individuală sau de grup. 75  de adulți obezi, care și-au exprimat o preferință clară pentru terapie individuală sau de grup, au fost repartizați aleatoriu în două grupuri: unul de terapie individuală, celălalt de terapie de grup. În urma tratamentului, terapia de grup a produs reduceri semnificativ mai mari ale greutății și masei corporale decât terapia individuală, inclusiv  în rândul clienților care au exprimat, la începutul studiului, o preferință pentru tratamentul individual.
  • Asociația Americană de Psihologie (APA), susține că persoanele care participa la întalnirile de grup pentru sprijinirea celor care lupta cu greutatea (psihoterapie de grup), au mai mult succes. Grupul de suport este o sursă sigură de sprijin, care ii ajută pe pacienți să facă față provocărilor, fară a se simți insa singuri, îi ajută să experimenteze învățarea interpersonală si să primească un feedback onest și constructiv.
  • Un alt studiu efectuat a relevat un lucru foarte interesant: au fost analizate 3 grupuri de terapie diferite: (1) unul condus de profesioniști de sănătate, (2) unul condus de persoane care au reușit cu succes să slăbească, (3) iar cel de al treilea a avut coordonare mixtă (profesioniști și non-profesioniști de sănătate). Deși ipoteza de la care au plecat, era că primul grup va avea rezultate mai bune, finalul studiului a fost surprinzător: De fapt, 37% dintre participanții grupului (2) – condus de nonprofesiniști au pierdut 10% sau mai mult din greutatea lor inițială, comparativ cu 15% din participanții la grupul combinat(3) și 11% dintre participanții la grupul condus profesioniști de sănătate(1).

Îmi păstrez aici rezerva față de acest studiu, având în vedere că pentru grupul (2) a fost aleasă o rețea comercială larg răspândită în SUA (Weight Watchers).

Dar și așa, concluzia mea aici este: alege un grup al cărui coordonator a avut aceiași probelmă cu a ta, șansele de succes sunt mult mai mari!

 

  • Alte studii afirmă că o opțiune validă sunt grupurile mici de control al greutății, coordonate de profesioniști. Administrate de psihologi, nutriționiști sau alți profesioniști în reducerea în greutate, aceste programe durează un număr fix de săptămâni. Datorită atenției individualizate pe care o acordă, aceste grupuri pot duce la pierderi în greutate mai mari decât programele comerciale, spun unii cercetători. Până în prezent, nu au existat studii comparative care să demonstreze această afirmație.

 

  • Să nu uităm sprijinul social. În efortul de a găsi modalități prin care să-i ajute pe oameni să mențină greutatea după terminarea tratamentului de grup, cercetătorii sugerează înrolarea familiei și a prietenilor în acest efort. Conform unui studiu, participanții care s-au înscris la un program de reducerea a greutății împreună cu prietenii sau famila, au avut rezultate mai bune în a-și menține greutatea. Două treimi din cei care s-au înscris cu prietenii/familia și-au menținut greutatea la șase luni după încheierea întâlnirilor. În schimb, doar un sfert dintre cei care au participat singuri au obținut același rezultat.

 

Recomandarea mea: caută un grup de susținere de 8 -10 persoane, coordonat de un specialist, de preferat care a trecut sau trece prin același proces ca și tine. Grupurile omogene au o rată de succes mai mare, așa că asigură-te că există o procedură de selecție și de constituire a grupurilor.

 

În cazul în care ești interesat să participi la un grup de terapie, trimite-mi un mail la isabela@iuppiter.ro și o să îți dau mai multe detalii.