Studiu de caz: „Cum poți trata deznădejdea în pandemie"

Dr. Isabela Hurjui 01/08/2020

„MĂ SIMT LEGATĂ DE MÂINI ȘI DE PICIOARE”

  • studiu de caz: „Cum poți trata deznădejdea în pandemie” –                          

Lockdown-ul a trecut, până una alta, restricțiile au rămas, economia merge tot mai prost, relațiile de tot felul sunt afectate în sens negativ. Tot mai mulți dintre noi ne confruntăm cu emoții negative, unele furtunoase care ne dereglează viața. Dar nu trebuie să lăsăm ca emoțiile astea să ne controleze viața, ci avem nevoie să le controlăm noi și să vindecăm sursa lor. Astăzi îți prezint un studiu de caz actual, despre cum poți trata deznădejdea în pandemie.

 

Iarina este o femeie pe care o poți descrie cu ușurință, chiar și tu care citești și ai vedea-o pentru prima dată, ca fiind puternică, matură, frumoasă, și foarte sigură pe ea.

Mai lucrasem cu ea în anii trecuți, și știa că de obicei trec cel puțin câteva zile până la programare, dar de data asta mi-a spus că e urgent și ar dori să ne vedem a doua zi. Ceva din vocea ei confirma urgența, așa că  a doua zi la prima oră era la mie în cabinet.

Frumoasă și elegantă ca întodeauna, dar fiecare fibră a ei emana tensiune și furie: „Sunt extrem de furioasă pe mine, pentru că las să se întâmple asta!”

Ce se întâmpla: în contextul actual întreaga economie are de suferit, și odată cu ea și mica afacere de nișă a Iarinei. Avusese și alte dăți probleme și provocări, dar găsise soluții. „De data asta mă simt legată de mâini și de picioare, orice fac nimic nu funcționează. Și parcă nimeni nu aude și nu vede, nimeni nu mă ajută. De o lună de zile mă confrunt cu crize de deznădejde, cu plâns în hohote până la epuizare. Apoi mă apucă o furie pe mine însămi că mă las cuprinsă de deznădejdea asta și că aștept ajutor de la alții, când întotdeauna m-am descurcat singură, fără să mă bazez pe alții! Iar asta deja apare aproape zilnic.”

Din descrierea ei, erau cel puțin două probleme, așa că am rugat-o să îmi spună care este problema care o deranjează cel mai mult. „Deznădejdea!” a răspuns aproape instantaneu.

Am intrat în proces cu intenția de a găsi și vindeca sursa emoției de deznădejde pe care o resimțea, și care și ei i se părea disproporționată față de situație.

Am găsit sursa acestei emoții accesând o amintire din perioda în care era sugar (avea cam 3 luni). În acea amintire, era vară, era în coșulet în grădina bunicii, pe o bancă, nici un adult nu era în preajmă, când s-a trezit cu un cap imens de câine deasupra ei, cu o respirație urât mirositoare. A început să plângă, singurul mod în care putea cere ajutor și nimeni nu a venit. Legată fedeleș de mâini și de picioare, așa cum erau înfășați copii atunci peste 45 de ani, s-a simțit deznădăjduită pentru că nu putea să facă nimic să se apere, era pur și simplu blocată.

Orice proces terapeutic de regresie hipnotică are o parte de explorare și o parte de vindecare. Procesele de copil interior sunt foarte frumoase. Una din tehnicile folosite este cea în care adultul de azi, care a trecut cu bine peste toate provocările, oferă copilului acele resurse de care acesta ar fi avut nevoie la momentul traumei, sub forma unor baloane colorate. Iarina a dat și a primit libertate, iubire, încredere că poate face orice își propune, sentimentul de a avea succes și energia banilor.

Unul din motivele pentru care fac meseria asta, este schimbarea de pe fața clienților la sfârșitul procesului, atâta pace și liniște, cat și mulțumirea din ochii lor.

După sesiuni îmi rog clienții să ne auzim la telefon pentru feedback și monitorizare. Iarina m-a sunat azi și mi-a spus că acele crize de deznădejde au dispărut, au rămas episoade scurte de anxietate, pentru care va veni să continue procesul terapeutic (orice problemă are nevoie de 3-5 ședințe). A mai spus că nu se mai simte blocată, iar luna asta este prima lună de la debutul epidemiei, în care firma are un mic profit.

Perioada prin care trecem este una foarte stresantă din foarte multe puncte de vedere, iar asta aduce la suprafață multe emoții îngropate adânc în subconștientul nostru. Mulți ar spune e normal să fii stresat, și una din problemele epocii moderne este că stresul a devenit normalitate.

Eu spun că stresul nu e normal în orice situație, și oricând apare trebuie să facem tot ce știm și tot ce putem să îl combatem.

Dacă și tu te confrunți în perioada asta cu emoții putenice, nu le lăsa să îți controleze viața, confruntă-le și vindecă. Terapia prin regresie hipnotică este o alterantivă rapidă și eficientă. Nu ezita să mă contactezi. https://www.iuppiter.ro/contact/