STUDIU DE CAZ – Hipnoterapia clasică de sugestie folosită pentru rezolvarea dependenței de alimente

Dr. Isabela Hurjui 24/10/2019

Corina (44 de ani) a venit în terapie pentru a-și trata dependența de dulciuri.

Lupta sa cu kilogramele, așa cum o numea ea, era de multă vreme o constantă în viața sa. Urmase numeroase diete, unele cu rezultate, alte fără. Cam de două luni urma un plan de nutriție personalizat, care îi adusese rezultate la nivelul reducerii kilogramelor și o motivase să-și dorească să nu se mai îngrașe. În acest proces conștientizase că îi este foarte greu să renunțe la anumite produse, și chiar dacă reușea să nu mănânce, acest lucru îi crea o frustare foarte mare. De când începuse noua dietă se abținuse foarte greu de la consumul acestor alimente, dar îi era foarte teamă că dacă va gusta din ele, se va apuca iar să mănânce constant.

În mod normal, în fiecare zi, Corina mânca în medie 500-1000 grame de pâine, covrigi, pateuri, ștrudele, gogoși, biscuiți și uneori prăjituri cu cremă.

Acest obicei și kilogramele acumulate au dus la probleme de sănătate cu afectarea articulațiilor, o făceau să se simtă complexată și astfel îi afectau încrederea în sine și viața socială. 

De comun acord am ales ca și metodă terapeutică hipnoza clasică de sugestie. Pentru Corina a fost nevoie de 3 ședințe.

În prima ședință scriptul folosit era pentru alegeri alimentare sănătoase și renunțarea la produsele care îi creaseră dependență. În acestă ședință am setat și o ancoră (ancorarea este o tehnică care leagă un stimul fizic de un răspuns) care să o ajute să treacă mai ușor peste momentele în care apărea pofta pentru diversele produse enumerate mai sus.

Între ședințe, tema Corinei a fost să exerseze ancora și să noteze situațiile specifice în care a apărut nevoia de a consuma acele alimente. Pe baza notițelor sale am creat scriptul pentru ședința a doua, în care am desensibilizat momentele de pe timpul unei zile și am întărit sugestiile privind alegerile alimentare sănătoase.

După două ședințe pofta de dulciuri revenea câteodată seara. De asemenea, trecuse cu greu peste două evenimente sociale, cumva și datorită celor care o îmbiau să mănânce dulciuri, că ”o zi nu strică”. Astfel în cea de a treia ședință am continuat cu sugestii care să acopere aceste aspecte. 

Exersând și folosind ancora, Corinei i-a fost ușor ulterior să facă față diverselor momente din viață, în care în alte ocazii ar fi ales consumul de alimente nesănătoase.

Iată care au fost cuvintele ei după ce a trecut prin tot acest proces.

 

După prima ședință:

„A fost fabulos. Nu m-am simțit niciodată mai relaxată ca astăzi, aici la tine pe canapea”

În script, clienta a fost rugată să își imagineze întreaga cantitate de produse nesănătoase dulci pe care le-a consumat întreaga viață: „am simțit la nivel fizic senzația de greață și nevoia de a schimba ceva în viața mea”.

 

Follow-up la 2 săptămâni după prima ședință:

„Nu mai simt deloc frustare când mă abțin, dacă nu mănânc o brioșă sau o gogoașă, și e fantastic cum dacă folosesc ancora, pofta dispare ca prin minune. Dacă știam că poți face asta veneam de mult!”