Voință sau motivație

Dr. Isabela Hurjui 26/09/2019

Este adevărat că lipsa sau insuficienta voință este un motiv care te împiedică să îți îndeplinești obiectivul de a-ți reduce greutatea și a deveni suplu și prin asta mai sănătos și fericit? Citește articolul ca să afli ce am observat în lucrul cu clienții mei?

Topul dificultăților întâmpinate de clienții mei în procesele de modificare a stilului de viață și a comportamentului alimentar include: programul de lucru, trișatul datorat mai ales lipsei de voință și programele subconștiente asociate dietelor sau pierderii de kilograme.

Astăzi vreau să vorbim despre voință?

DEX definește voința ca fiind o funcție psihică sau o trăsătură de caracter caracterizată prin orientarea conștientă spre realizarea  unor scopuri și efortul depus pentru atingerea lor, respectiv decizie fermă și perseverență.

Aud în cabinet destul de frecvent fraza asta: ”Nu am destulă voință ca să slăbesc.” Poate și tu îți spui asta. Dacă este așa te rog să îți răspunzi la două întrebări, aceleași întrebări pe care le adresez și clienților mei:

  • Dacă nu ai voință, asta înseamnă că nu ai cum să fii un expert în voință, iar dacă nu ești expert ”în voință” atunci cum știi că nu ai? Dacă altcineva ți-a spus că tu nu ai voință, observă ce îl face pe el expert în voință?
  • Recitind definiția de mai sus, te rog să te gândești la alte obiective importante pe care le-ai realizat în viață și unde ai avut nevoie de voință: poate ai absolvit facultatea, poate ai construit o casă, sau ai renunțat la fumat? Sau poate altceva ce a fost important pentru tine. A fost nevoie de voință, ai fost perseverent atunci?

Răspunzând sincer la întrebările astea ajungem la adevărata problemă: motivația pe care o ai pentru a îndeplini un obiectiv.

Am să apelez din nou la DEX: Motivația este totalitatea motivelor sau mobilurilor (conștiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acțiune sau să tindă spre anumite scopuri, sau totalitatea motivelor care determină o acțiune sau un anumit mod de comportare.

Schimbarea comportamentului alimentar și reducerea greutății au nevoie de motivație.

Motivația trebuie să o analizezi din mai multe perspective?

  • ce mă motivează să fac o schimbare?
  • cât de important este pentru mine să fac schimbarea asta? Pe o listă actuală de priorități ce loc ocupă acest obiectiv?
  • eu îmi doresc această schimbare sau alți oameni importanți pentru mine?
  • și în final pe o scală de la 1 (lipsit de motivație) la 10 (nivelul maxim de motivație) unde încadrezi tu motivația pentru schimbarea comportamentului alimentar și reducerea greutații?

Pentru a reuși schimbarea în primul rând trebuie să faci asta pentru tine și doar pentru tine (nu pentru partener, părinți sau grupul din care faci parte). Această schimbare trebuie să ocupe astăzi primul loc în lista ta de priorități, iar valoarea ei pe scală trebuie să fie minim 8.

Lipsa voinței este doar o capcană în demersul tău de a reduce greutatea, a deveni mai suplu, sănătos și fericit. Observă în schimb care este motivația ta, iar dacă nu este suficientă, nu renunța, lucrează pentru creșterea ei.

Urmărește-mă și curând voi reveni cu strategii pentru creșterea motivației.