Despre Sindromul Metabolic ( II )

Dr. Isabela Hurjui 15/02/2018

25% din populația lumii suferă de Sindrom metabolic, conform estimărilor Federaţiei Internaţionale de Diabet. Este ușor de diagnosticat, iar complicațiile sale extrem de grave, pot fi prevenite foarte ușor: o alimentație adecvată organsimului tău și un stil de viață sănătos.

În articolul precedent am vorbit despre Sindromul metabolic și cum poți afla dacă ai acest Sindrom.

Astăzi o să vorbim despre complicațiile Sindromului metabolic și riscurile pentru sănătate ale acestuia.

În primul rând Sindromul metabolic este însoțit de grăsime abdominală în exces, care nu este doar inestetică, dar și periculoasă. Monitorizarea excesului de grăsime se poate face atât prin Indicele de masă corporală (IMC) cât și prin măsurarea circumferinței abdominale, așa cum am văzut în articolul precedent.

Pe lângă obezitate, în cadrul Sindromului metabolic netratat se pot dezvolta o serie de boli periculoase cu complicații grave.

  • Diabet zaharat tip II – creșterea nivelului de glucoză în sânge, afecțiune care are la rândul său o serie de complicații: accidente vasculare (leziuni le nivelul creierului care, în funcție de localizarea lor, creează diferite disfuncții: hemipareze, adică paralizia unui hemicorp, tulburări de vedere, tulburări de vorbire, etc.), retinopatie diabetică (se manifestă prin scăderea acuității vizuale până la orbire, prin afectarea vaselor mici de la nivelulul ochiului) neuropatie diabetică (afectarea nervilor periferici de la nivelul membrelor, manifestate prin tulburări senzoriale și complicate cu tulburări trofice, ca de ex. Piciorul diabetic), afecțiuni renale, etc.;
  • Dislipidemii, care conduc la arteroscleroză (persoanele cu diagnosticul de Sindrom metabolic au un risc mare, 10% la 10 ani, de a face ateroscleroză). Acesta poate afecta vasele coronare, cerebrale, vasele mici de la nivelul ochilor sau vasele renale, vasele care irigă mușchii membrelor și altele, cauzând complicații grave cu risc major asupra sănătății: infarct miocardic, insuficiență renală (care netratată poate conduce la dializă), orbire, amputații ale membrelor;
  • Hipertensiune arterială - creșterea tensiunii arteriale. Una dintre complicațiile cele mai grave ale acestei afecțiuni fiind hemoragia cerebrală;
  • Boli de inimă și cardiovasculare;
  • Gută - determinată de creșterea nivelui de acid uric în organism, și manifestată cel mai frecvent cu depuneri ale acestuia la nivelul articulațiilor mici de la mâini sau picioare, extrem de dureroase în fazele acute;
  • Disfuncții ale ficatului (ficat gras non-alcoolic) și vezicii biliare;
  • Carcinoame;
  • Ovar polichistic și infertilitate.

Toate afecțiunile pe care le-am menționat mai sus determină risc crescut pentru sănătate. La acestea se adaugă complicații ale acestui Sindrom, care afectează sănătatea și într-un grad mare, calitatea vieții acestor persoane.

  • Sindromul de apnee obstructivă în somn - episoade de oprire a respirației în timpul somnului care pot produce în cazuri grave moarte subită;
  • Boli trombolice;
  • Insuficiență venoasă cronică - manifestată în forme grave sub formă de varice, asociate cu tulburări trofice, cum ar fi ulcerul varicos;
  • Afecțiuni articulare: gonartroză (artroza – afecțiune degenerativă a articulației genunchiului care conduce la dureri articulare și impotență funcțională), coxartroză (localizată la nivelul ariculației șoldului);
  • Afecțiuni ale coloanei vertebrale datorate excesului de greutate;
  • Infecții ale pielii, intertrigo - afecțiuni ale pielii datorate excesului de grăsime și localizate în pliurile create de excesul de grăsime.

Se adugă la acestea o serie de tulburări psihice: obezitatea fiind un factor declanșator pentru depresii și tulburări nevrotice; pe lângă acestea persoanele obeze simțindu-se de multe ori discriminate sau izolate social.

Înșiruirea acestor afecțiuni și complicații, ne face să avem o imagine completă despre acest dușman tăcut și atât de puțin cunoscut în rândul populației generale: Sindromul metabolic.

Există soluții pentru prevenirea și tratarea Sindromului metabolic.

Soluțiile de prevenire sunt foarte simple: o alimentație adecvată organismului nostru și un stil de viață sănătos. Este alegerea noastră să avem grijă de corpul nostru, acest dar pe care l-am primit la naștere.

Chiar și în cazul în care ai fost dignosticat cu Sindrom metabolic, o mare parte din tratament se rezumă la alimentație și mod de viață.

Dr. Wolf Funfack a descoperit și promovat un program de nutriție personalizat, care te poate ajuta să îți echilibrezi metabolismul: Metabolic balance ®

Metabolic balance® este un program de nutriție inovator, 100% natural.
Rezultat al peste 25 de ani de cercetare a medicilor specialiști și a nutriționiștilor germani, acest program reglează echilibrul hormonal, îmbunătățește starea de sănătate și conduce la un nou stil de viață revigorant. Nu în ultimul rând, sau poate în primul ☺, realizează controlul greutății pe termen lung.

Unicitatea programului este corelată cu unicitatea echilibrului tău metabolic, și se traduce prin elaborarea unui plan de nutriție cu adevărat personalizat, bazat pe o analiză aprofundată a valorilor unice ale analizelor tale de sânge, a istoricului medical și a preferințelor tale alimentare.

Planul individual ia în considerare situaţia particulară a organismului tău, fiind realizat exclusiv pe baza analizelor personale și va fi acompaniat de consiliere personală.

În 2010, au fost publicate în Journal of Nutrition and Metabolism (Volumul 2010, ID-ul articolului 197656) rezultatele unui studiu științific derulat pe parcursul a 12 luni, cu privire la sistemul Metabolic balance®. Articolul sublinia că gradul mare de complianță (definită în DEX ca adeziunea pacienților la tratament) la program se datorează cel mai probabil planurilor de nutriție elaborate individualizat și consilierii de calitate acordate participanților la implementarea acestora.

Pentru programare la o ședință de evaluare gratuită Metabolic balance ®, apasă aici.