Regulile planului de nutriție Metabolic Balance și postul ortodox

Dr. Isabela Hurjui 04/03/2020

Pentru cei care au un plan de nutriție Metabolic Balance®, dar nu numai, a venit postul Paștelui. Astăzi  vă spun cum puteți respecta și planul de nutriție și regulile postului ortodox. Iar pentru cei care nu aveți un plan de nutriție, hai să vedem cum putem avea o alimentație echilibrată în această perioadă a postului.

În primul rând este nevoie să respectăm câteva reguli:

  • 3 mese pe zi
  • durata unei mese este de maxim 1 oră – și include și cafeaua sau ceaiul
  • nu bea mai mult de 3 cești de cafea/ ceai pe zi – neîndulcite și fără adaos de lapte (neîndulcite însemnă fără zahăr, miere, indulcitori naturali sau artificiali)
  • câte minim 5 ore pauză între mese
  • la fiecare masă consumați un tip de proteină, lipide și carbohidrați.
  • în fiecare zi, consumă la cele 3 mese, 3 tipuri diferite de proteină –un tip de proteină pentru fiecare masă
  • începeți fiecare masă cu o îmbucătură/ două de proteină
  • nu creșteți cantitatea de alimente – pentru cei care aveți un plan MB știți exact cât trebuie să mâncați, pentru ceilalți o să vă spun mai încolo puțin.
  • nu creșteți cantitatea de pâine
  • nu creșteți cantitatea de fructe
  • consumați 35ml de apă /kg corp / zi – pentru un adult sănătos. Dacă ai probleme de sănătate stabilește cantitatea de apă împreună cu medicul tău curant.

Acum să detaliem unele din aceste reguli:

  • tipuri de proteine de post:
  • semințe ( floarea soarelui, dovleac, migdale, nuci, etc.)
  • leguminoase ( fasole, năut, linte)
  • soia
  • ciuperci ( shitake, pleurotus) – au o cantitate mai mare de proteină/100 grame față de alte ciuperci
  • germeni – soia, ridiche, etc.
  • fructe de mare – Biserica Ortodoxă Română acceptă fructele de mare în post
  • folosește uleiuri bune pentru organism, 3 linguri mari/zi
  • ulei de in – numai pentru salate, ne se prepară termic pentru că devine toxic
  • ulei de măsline
  • ulei de rapiță
  • mănâncă cât mai multe legume proaspete, pentru a crește aportul de vitamine. Nu uita de spanac și pătrunjel.
  • 2-3 porții de fructe pe zi. Obligatoriu un măr / zi. O portție de fructe înseamnă aproximativ 100 grame de fruct/porție. Axeazăte pe fructe de pădure, prune ( dacă iei prune uscate porția este de 45 grame), mango, papaya, caise, și dacă îți plac fructele și mai exoitce litchi
  • 2-3 felii de pâine de secară cu maia / zi ( felii de max. 25gr/felie)
  • O masă echilibrată are aproximativ 140 grame (fructe de mare) - 160 grame( ciuperci, germeni) de proteină și 140 grame legume (cântărite nepreparate), cu excepția leguminoaselor unde recomand 90-100 grame de produs nepreparat/ portie.
  • folosiți semințele pentru micul dejun: 30-40 grame de semințe în amestec cu legume sau fructe.
  • o altă variantă pentru micul dejun – e laptele de soia sau migdale 200 ml cu 50 grame fulgi de ovăz integrali, însoțite de un fruct.
  • fructele se consumă după masă, ca desert.